Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αλεξανδρούπολη: Το μεγάλο λάθος στο χειρουργείο σκότωσε τη νεαρή δασκάλα

Κοινοποίηση

Σε ιατρικό λάθος αποδόθηκε ο θάνατος της 44χρονης Φανής Μπουζινίδου από την Άνθεια της Αλεξανδρούπολης, που είχε πεθάνει στο νοσοκομείο στις 11 Ιουλίου του 2009, μετά από επιπλοκή χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί δύο ημέρες νωρίτερα. 
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου στην άτυχη 44χρονη αντί φυσιολογικού ορού χορηγήθηκε διάλυμα χλωριούχου νατρίου, το οποίο της είχε προκάλεσε σοβαρές βλάβες από τις οποίες και κατέληξε. Αμέσως μετά το θάνατό της, οι συγγενείς της ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα εναντίον του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που είχε περιθάλψει την Φανή, με την πεποίθηση ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ιατρικό λάθος.
Μόνο, που το «ιατρικό λάθος» χρεώθηκε τελικά στις νοσοκόμες που συμμετείχαν στο χειρουργείο. Κι αυτό γιατί το Εφετείο Θράκης έκρινε τελικά ότι υπεύθυνοι/ες για τα σκευάσματα που χορηγούνται σε ασθενείς εν ώρα χειρουργείου είναι οι νοσηλευτές/τριες που τα μεταβιβάζουν στους γιατρούς προκειμένου να τα χορηγήσουν. Έτσι και στην περίπτωση της Φανής ένοχες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χρονος», κρίθηκαν οι δύο νοσοκόμες που συμμετείχαν στο χειρουργείο με ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι γιατροί δεν ήταν αυτοί που χειρούργησαν την 44χρονη, αλλά οι δύο γιατροί που είχαν διενεργήσει το προηγούμενο χειρουργείο και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να έχουν αφήσει στο χώρο τα υπέρτονα διαλύματα χλωριούχου νατρίου (σ.σ. ο γιατρός που χειρούργησε την Φανή είχε αθωωθεί το 2013).
Η υπόθεση πάντως έχει μεγάλο νομικό ενδιαφέρον καθώς η ενοχή των νοσοκόμων κρίθηκε παμψηφεί από τους δικαστές, όμως η αθωότητα των γιατρών κατά πλειοψηφία (2-1). Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας αυτή η απόφαση είναι μία κάποια δικαίωση για την πλευρά της οικογένειας, που θεωρεί υπεύθυνους για το θάνατο της Φανής και τους γιατρούς.
Δεν είναι βέβαιο ότι η υπόθεση κλείνει εδώ καθώς οι συγγενείς δικαιούνται προσφυγής στον Άρειο Πάγο, ζητώντας αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματός τους.
Πάντως, το πρώτο σχόλιο του αδερφού της εκλιπούσης επί της απόφασης ήρθε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου έγραψε: «Η απόφαση αναμενόμενη (;;;), οι νοσοκόμες φταίνε για το λάθος!!! Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα πραγματοποιήσετε κάποια επέμβαση μην ενδιαφερθείτε για το όνομα του γιατρού που θα σας εγχειρήσει αλλά για αυτά των νοσοκόμων, γιατί αυτό που καταλάβαμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι μόνο αυτές ευθύνονται για τα ιατρικά λάθη! Αλήθεια γιατί το λένε ιατρικό λάθος αφού ευθύνονται σχεδόν πάντα οι νοσοκόμες;;; Αδελφούλα μου Φανή, πάντα θα σε θυμόμαστε και πάντα θα μας λείπεις….»
Πηγή: Εφημερίδα Χρόνος, Εφημερίδα Starpress, reportal.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα