Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Χειροπέδες” ξανά στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Θράκη και ζητούσαν άσυλο

Κοινοποίηση

Σε καθεστώς κράτησης στο πλαίσιο αυτή τη φορά της ποινικής διαδικασίας που εξετάζει το ζήτημα της έκδοσης τους στην Τουρκία βρίσκονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης λίγες ώρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο στην Τουρκία.
Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου οι Τούρκοι στρατιωτικοί αφέθηκαν χθες ελεύθεροι , ωστοσο άμεσα άρχισαν οι διαδικασίες για την σύλληψη τους βάση του αιτήματος έκδοσης που έχουν υποβάλλει οι Τουρκικές αρχές.
Οι οκτώ μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, συνελήφθησαν εκ νέου διότι ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και σήμερα παρουσιάστηκαν ενώπιον της εισαγγελέως εκδόσεων για την εκτέλεση του εντάλματος.Σημειώνεται πως παρότι εκκρεμεί ο δεύτερος βαθμός για τις διαδικασίες ασύλου, ξεκίνησε και η ποινική διαδικασία για την έκδοση τους.
Και αυτό παρά το γεγονός πως ακόμα οι Τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών το καλοκαίρι του 2016.
Συγκεκριμένα οι Τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση των οκτώ για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και τηςαρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου.
Ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος τονίζει πως ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα το αίτημα των Τουρκικών αρχών ειναι απαράδεκτο καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.
Επίσης, οι συνήγοροι των οκτώ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην έκδοση τους επικαλούμενοι πως δε θε τύχουν δίκαιης δίκης αλλά και τις εξαγγελίες για την επιβολή θανατικής ποινής ενώ τονίζουν πως δεν έχει μεταφραστεί ακόμα το ένταλμα σύλληψης.
Σύμφωνα με τον κ.Μυλωνόπουλο “ξεκινά μια διαδικασία ενώ γνωρίζουμε οτι στην Τουρκία ειναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξετευλιστική μεταχείριση ενώ έχει εξαγγελθεί απο επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής”.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα