Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αυξάνει η ελαιοπαραγωγή, μειώνονται οι καλλιεργητές στη Θράκη

Κοινοποίηση

Οι μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα. Οι ελαιοπαραγωγοί πηγαινοέρχονται, συναλλάσσονται, μετρούν, συνομιλούν μεταξύ τους. Ξεφορτώνουν ελιές, φορτώνουν τενεκέδες με ελαιόλαδο. Κι όλα αυτά στο fast forward.
Αυτή είναι εν ολίγοις μια τυπική ημέρα στο Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης, όπου αυτή την περίοδο επικρατεί το αδιαχώρητο, αφού πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της ελιάς και ξεκίνησε η παραγωγή του ελαιόλαδου.
«Η Μάκρη μπορεί να παράξει έως και 600 τόνους ελαιόλαδου το χρόνο», λέει ο κος Αργύρης Κελίδης, ιδιοκτήτης του «Κύκλωπα», και συμπληρώνει: «αυτή η ποσότητα μπορεί να διπλασιαστεί, αλλά…». 
Εξηγώντας αυτό το «αλλά» ο κος Κελίδης επισημαίνει ότι αφενός δεν υπάρχουν συνεχιστές της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή και αφετέρου δεν υπάρχουν και τα ανάλογα κίνητρα από το κράτος. Είναι πάντως γεγονός, πως αν παρατηρήσει κανείς τους συναλλασσόμενους με το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και είναι απορίας άξιο το πώς οι ελαιώνες τους δεν έχουν περάσει στις επόμενες γενιές. «Μα, οι νέοι δεν κατεβαίνουν στο χωράφι. Δεν πάνε στον ελαιώνα. Δεν ασχολούνται με την ελιά και τη γεωργία γενικά», λέει ο κος Κελίδης και συνεχίζει: «Να σας πω μόνο ότι στη Μάκρη, που παράγει τόσο λάδι, υπάρχουν μόνο 2 παραγωγοί που είναι κοντά στα 30. Όλοι οι υπόλοιποι είναι από 50-60 και πάνω». 
Το πόσο λάδι θα παραχθεί φέτος δεν μπορεί να προβλεφθεί, λέει ο κος Κελίδης. Φέτος όμως συνέβη κάτι παράδοξο: Ενώ η παραγωγή καρπού είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, αυτό μάλλον δεν θα έχει αντίκτυπο στην ποσότητα του λαδιού που θα παραχθεί. Και αν αυτό μοιάζει παράδοξο, η εξήγηση είναι απλή: Αυτό θα συμβεί λόγω της ανομβρίας. 
Κι όμως… η ανομβρία που ταλαιπώρησε φέτος τον Έβρο και τη Θράκη επέδρασε θετικά στην ελαιοπαραγωγή, καθώς ο καρπός της ελιάς θα έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό και άρα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι. Συνεπώς δεν θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην τελική ποσότητα λαδιού σε σχέση με πέρυσι.
Όσο για την τιμή του, αυτή θα είναι ελαφρώς ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι λέει ο κος Κελίδης, κι αυτό θα συμβεί λόγω των νέων φορολογικών δεδομένων. «Το λάδι θα είναι ακριβότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα κερδίσουν περισσότερα» λέει κάπως πικραμένα, υποσημειώνοντας τρόπον τινά το γεγονός ότι η ελαιοπαραγωγή δεν χαίρει της στήριξης που θα έπρεπε από το κράτος και ότι αποτελεί και αυτή θύμα των επί ετών εφαρμοζόμενων πολιτικών. 
Παρόλα αυτά η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παραγωγής ελαιόλαδου στον κόσμο, ωστόσο και αυτή κινδυνεύει. Ανατολικά και νότια της χώρας γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της καλλιέργειας της ελιάς, λέει ο κος Κελίδης και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους. 
Η εξαγωγή ελαιόλαδου
«Δύσκολη διαδικασία και απαιτητική» υπογραμμίζει ο κος Κελίδης όταν ερωτάται για την εξαγωγική δραστηριότητα του «Κύκλωπα», ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό. «Οι ξένοι είναι πολύ απαιτητικοί» λέει ο κος Κελίδης, συνεχίζοντας: «επίσης η εξαγωγή είναι κάτι που μπορεί να γίνει κυρίως από νέους παραγωγούς, που μπορούν να παρακολουθήσουν την αγορά, τα νέα δεδομένα, τις απαιτήσεις και να προσαρμόσουν το προϊόν τους σε αυτά. Οι ηλικιωμένοι έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο που διακινούν το λάδι τους και μένουν σ’ αυτόν,  που όμως δεν είναι ο ενδεδειγμένος για τις αγορές του εξωτερικού. Ο «Κύκλωπας» πάντως πάει πολύ καλά στο εξωτερικό και ο στόχος μας είναι να μπούμε σε νέες, ‘παρθένες’ αγορές. Ήδη κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και πάμε καλά»
Το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» εξυπηρετεί παραγωγούς από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ  το λάδι του έχει κατακτήσει πληθώρα διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για συμμετοχές σε επικείμενους διαγωνισμούς, στους οποίους ο «Κύκλωπας» θα συμμετάσχει με όλα του τα προϊόντα και φυσικά με τα ιδιαίτερα και ιδιαιτέρως αρωματισμένα λάδια του, τα οποία οι άνθρωποι του ελαιοτριβείου συνηθίζουν να αποκαλούν ως «φυσικό χυμό ελιάς».
Έτοιμο το τυποποιητήριο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας 
Εν τω μεταξύ, θετικά μηνύματα έρχονται και από τη Μαρώνεια του Νομού Ροδόπης καθώς το τυποποιητήριο ελαιολάδου που σχεδίαζε ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός είναι σχεδόν έτοιμο. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Μαργαρίτης μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm, το τυποποιητήριο θα είναι έτοιμο περίπου σε έναν μήνα από τώρα. Όσο για την παραγωγή, αυτή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, παρόλα αυτά σημείωσε πως «υπάρχει δυναμική στην περιοχή» και ότι ο Συνεταιρισμός ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διάθεση του ελαιόλαδου εντός και εκτός Ελλάδος.
Πηγή: xronos.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα