Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δραματικές ελλείψεις γιατρών στη Θράκη – Κλειστά χειρουργικά τραπέζια και αναμονές ασθενών

Κοινοποίηση

Σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, πολλές φορές μάλιστα κάτω απ το όριο ασφαλείας, καταγγέλλει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ενώ κάθε μια χειρουργική αίθουσα πρέπει να καλύπτεται από μια νοσηλεύτρια- εργαλειοδότρια και μια νοσηλεύτρια- κίνησης, η πραγματικότητα είναι άλλη:
τα αναισθησιολογικά τμήματα διαθέτουν 1 νοσηλεύτρια για 3 χειρουργικές αίθουσες
1 νοσηλεύτρια κίνησης καλύπτει 2 με 3 χειρουργικές αίθουσες
συχνά υπάρχει 1 νοσηλεύτρια-εργαλειοδότρια για 2 χειρουργικές αίθουσες
Σοβαρά προβλήματα, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, δημιουργούνται και από τις συχνές βλάβες στα χειρουργικά και τα αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των επεμβάσεων, πολλές γεννήτριες είναι εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα όταν γίνονται διακοπές ρεύματος οι χειρουργικές αίθουσες να βυθίζονται στο σκοτάδι ενώ τα χειρουργικά εργαλεία σε πολλά νοσοκομεία που δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, να πλένονται με τα χέρια. Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά, βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο φτάνουν και τα δύο έτη. Υλικά δεν υπάρχουν έτσι σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να χειρουργηθούν άμεσα, αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι τα χειρουργικά υλικά.
Στην λίστα που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ για την Θράκη αναφέρονται τα εξής:
Γ.Ν. Ξάνθης: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα έξι λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Χειρουργών Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού.
Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης: 3 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 9 λειτουργούν συνήθως 6 λόγω έλλειψης προσωπικού (καμιά φορά τα 8). Πολλές οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης για κάθε νοσηλευτή και οφείλονται σε όλους το σύνολο της άδειας του έτους 2016.
Γ.Ν. Κομοτηνής: 2 χειρουργικά τραπέζια κλειστά. Από τα 3 χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει το Νοσοκομείο λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης 40 κατά μέσο όρο σε κάθε νοσηλευτή, και το σύνολο των αδειών του έτους 2016.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα