Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόκληση Ερντογάν: Ελλάδα και Κύπρος κάνουν σαν πεινασμένα κοτόπουλα

Κοινοποίηση

Προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου, κατηγορώντας την Κύπρο για τη χρήση της σημαίας της, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα πως μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να υπάρχει μία κατάληξη. 
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι “χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο”.
Και συνεχίζει με τις εξής αναφορές: “Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν”.
Στην ομιλία του, όπου ήταν παρών και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στην Κύπρο γίνονται διαπραγματεύσεις για μήνες, για χρόνια: 
Συνέχεια υπάρχει ροκάνισμα του χρόνου. Αυτή είναι η τακτική. Τί γίνεται; Ξέρετε; Μας λένε ‘εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα. Αυτός είναι ο στόχος. Για σταθείτε. Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις; Και πάνε και πάρα κάτω. Χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να βαριούνται έρχονται στις συνόδους της ΕΕ με τη σημαία που συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Κατ’ αρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εδώ υπάρχει μια ΤΔΒΚ. Εσύ είσαι διοίκηση νοτίου Κύπρου. Στο βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία. Αυτό θα το δεις. Αυτό είναι ασέβεια. Με αυτό ή τον άλλο τρόπο αυτό θα το καταλάβουν.
Ο Ερντογάν αποκάλυψε μάλιστα πως επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας:
Πλέον αυτή η ιστορία δεν πρέπει να τραβήξει πολύ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξ ολοκλήρου δική μας’ τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Αυτοί κάνουν όπως το πεινασμένο κοτόπουλο που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι.
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε αιχμές και για την Ελλάδα, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, λέγοντας ότι “η Ελλάδα δεν ήθελε να στείλει αντιπρόσωπο, σε αντίθεση με τον Ερντογάν, που όπως ισχυρίστηκε, ήταν έτοιμος να στείλει εκπρόσωπο. 
“Εάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, θα συνεχίσουμε το δρόμο μας”, είπε ο κ. Ακιντζί, σύμφωνα με τον Πολίτη της Κύπρου και κάλεσε τους επενδυτές και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη σύνοδο να επενδύσουν στα κατεχόμενα.
Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δια στόματος του εκπροσώπου κ. Ευθυμίου τόνισε χαρακτηριστικά: 
Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης.
cnn.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα