Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Η 37χρονη Θρακιώτισσα που ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα ανέβει στο Εβερεστ

Κοινοποίηση


Στο Εβερεστ έχουν ανέβει περίπου 400 γυναίκες από όλον τον κόσμο. Ανάμεσα τους δεν βρίσκεται ούτε μία Ελληνίδα. Ισως όμως από την ερχόμενη άνοιξη, στον κατάλογο να προστεθεί και ένα ελληνικό όνομα και μάλιστα… θρακιώτικο.
Λέγεται Κική Τσακαλδήμη, είναι 37 ετών εργάζεται στη βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης και είναι οργανώτρια και παρουσιάστρια του τοπικού TEDx. Και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, είναι στο Εκουαδόρ και ετοιμάζεται να ανέβει στο υψηλότερο βουνό της χώρας, με κορυφή στα 6.263 μέτρα.
Αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμα μία ιστορία ορειβασίας. Δεν είναι. Διότι η Κική αποφάσισε να ασχοληθεί με την ορειβασία πριν από δύο χρόνια. Mέντορας και οδηγός της είναι ένας πολύ γνωστός, ειδικά στο κοινό των TEDx, ινδός ορειβάτης, ο Σαταγιαμπράτα Νταμ, ο οποίος έχει ανέβει επτά φορές στο Εβερεστ.
Ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Μέχρι στιγμής η Κική διαθέτει έναν πλατινένιο χορηγό (το θρακιώτικο τσάι tuvunu), αλλά στη διαδρομή προσθέτει και άλλους, αναφέρει το protagon που πραγματοποίησε ολόκληρο αφιέρωμα στην εβρίτισσα ορειβάτη.
Εντάξει, αλλά γιατί το κάνει; «Γιατί αν καταφέρω εγώ να ανέβω στο Εβερεστ, τότε σημαίνει ότι μπορούν να το κάνουν όλοι. Και εγώ θα το πετύχω στα σίγουρα» λέει η ίδια.
Η ελληνική αποστολή Higher than Everest θα επιχειρήσει την ανάβαση στο Εβερεστ (8.848 µ.) τον ερχόµενο Μάιο. Η αποστολή θα διαρκέσει δύο µήνες µια και περιλαµβάνει εγκλιµατισµό και προετοιµασία στο base camp από τον Απρίλιο.
Η Κική Τσακαλδήµη θα είναι η πρώτη γυναίκα από την Ελλάδα που θα αναρριχηθεί στην κορυφή του Έβερεστ «εφόσον το βουνό µας επιτρέψει να ανέβουµε», όπως λέει η ίδια µε ιδιαίτερο σεβασµό στο εγχείρηµα και κυρίως στο ίδιο το βουνό.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα