Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Κοινοποίηση

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε., παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, φαίνεται πως συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον, στο σύνολό της μάλιστα και όχι μόνο το πολύ καλό περιουσιακό της στοιχείο που είναι οι δύο θυγατρικές της Σερβίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων εκδήλωσε εγγράφως ενδιαφέρον για την ελληνική εισηγμένη και τις θυγατρικές της που ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, έχει αποφασιστεί να πωληθούν προκειμένου να μειωθεί ο πολύ υψηλός τραπεζικός δανεισμός. Εάν προχωρήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, μεταξύ του εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, που ήταν και ο βασικός μέτοχος της ΕΒΖ Α.Ε. και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι η πιστώτρια τράπεζα της Βιομηχανίας, τότε μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά, θα υπάρξει θετικότερη διάθεση ως προς το αίτημα για κούρεμα που θα τεθεί από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και το οποίο είχε απορριφθεί από την Πειραιώς στους δύο διαγωνισμούς πώλησης της ΕΒΖ που έγιναν στο διάστημα 2011-2013.
Σήμερα τα δάνεια της ΕΒΖ ανέρχονται στο πολύ υψηλό ποσό των περίπου 163 εκατ. ευρώ και ως γνωστόν η επιχείρηση “παράγει” τα τελευταία χρόνια ζημίες και μάλιστα μεγάλες, με αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα (Δεκέμβριο 2015), ενώ ο κύκλος εργασιών της στην εταιρική χρήση 2015-2016, με βάση τα εξαμηνιαία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, πιθανότατα θα είναι χαμηλότερος από τα δάνειά της.
Προβλήματα με τις οφειλές προς τους παραγωγούς, καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, δύσκολο γενικά διαχειρίσιμο κλίμα για την εταιρεία που έχει μπροστά της την απελευθέρωση της αγοράς ζάχαρης, την οποία ουδείς γνωρίζει πώς και αν μπορεί να διαχειριστεί. Συνεπώς είναι ενθαρρυντική και μόνο η πληροφορία ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΕΒΖ στο σύνολο και όχι μόνο για τις θυγατρικές, αν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε οι εξελίξεις τι θα φέρουν.
Πηγή: voria.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα