Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουίκ: Η επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας θέλει ηρεμία, όχι εντάσεις

Κοινοποίηση


«Δεν βοηθούν οι φραστικές διατυπώσεις που ενοχλούν»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός ήσυχου και ειρηνικού περιβάλλοντος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της άνθησης της συνεργασίας των επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο 5ο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, που διοργάνωσε στην Αθήνα ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (Foreign Economic Relations Board – DEiK), ο κ. Κουίκ τόνισε πως η συνεργασία των επιχειρήσεων των δύο χωρών και η απόδοσή τους, επηρεάζονται και από τις πολιτικές διακρατικές σχέσεις – σημειώνοντας πως οι αγορές θέλουν ηρεμία και όχι εντάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως δεν βοηθούν οι φραστικές διατυπώσεις που ενοχλούν, και επισήμανε πως πολιτικές δηλώσεις που δεν συμβάλλουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον διακρατικής επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι καλύτερο να αποφεύγονται. Διαβεβαίωσε δε, πως σε μία τέτοια περίπτωση, «τα επιχειρηματικά αποτελέσματα θα εκτοξευθούν προς τα πάνω».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στους 40 Έλληνες συνέδρους και στους 50 Τούρκους, εκπροσώπους κορυφαίων βιομηχανιών και επιχειρήσεων των δύο χωρών, αναφέρθηκε στα μεγέθη του διμερούς εμπορίου, που με τα στοιχεία του 2014 ήταν ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, και τόνισε πως η Τουρκία είναι ένας από τους τέσσερις κορυφαίους προορισμούς εξαγωγής ελληνικών προϊόντων.
Επίσης, ο κ. Κουίκ ανέδειξε τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, με σημεία αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη, όπως και στο σιδηροδρομικό τομέα, όπου εξετάζεται η προοπτική της σύνδεσης Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις μεικτές ελληνο-τουρκικές επιχειρήσεις, που ήδη απευθύνονται στις αγορές τρίτων χωρών.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα