Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Τσουχτερό κρύο στην Ξάνθη – Πάγωσε ο καταρράκτης του Λειβαδίτη και ο Κόσυνθος (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση


Τσουχτερό κρύο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ξάνθη, με το θερμόμετρο να πέφτει κάτω από το μηδέν τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες. 
Ο Κόσυνθος, ο ποταμός που διασχίζει την Ξάνθη, πάγωσε σε αρκετά του σημεία κυρίως προς την ορεινή περιοχή αλλά και κοντά στην πόλη. Κάτοικοι της ορεινής – και όχι μόνο – περιοχής εντοπίζουν τα Ι.Χ. οχήματά τους σκεπασμένα με πάγο τις πρωινές ώρες της ημέρας, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη πάγωσε με τη φύση να δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να απολαύσουν. Πρόκειται άλλωστε για τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων. 




Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών.
Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.
Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα