Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαραθώνια η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων για τον καθηγητή του Μειονοτικού Σχολείου

Κοινοποίηση

Δυόμιση ώρες διήρκεσε η διαδικασία εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων για την υπόθεση Νιχάτ, του εκπαιδευτικού που υπηρετεί στο ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης και του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε εκδικητικά για λόγους θρησκευτικών-ιδεολογικών αντιλήψεων. Η υπόθεση αυτή για την Ομοσπονδία μας είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για λόγους τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας όσο και για την προστασία θεμελιωδών ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε παρουσία των Προέδρων της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ. Η νομική μας εκπροσώπηση στην υπόθεση ήταν τριμελής. Η ΟΙΕΛΕ έκανε παρέμβαση με τον κ. Κ. Γούναρη, ο ΣΙΕΛΒΕ με τον κ.  Θ. Ξυνίδη, ενώ τον κ. Χότσικα Νιχάτ εκπροσώπησε ο κ. Δ. Σαλτούρος. Μάρτυρας υπεράσπισης των θέσεων του σχολείου στη δίκη ήταν ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας κ. Ριζά. 
Ο εν λόγω επανέλαβε στο δικαστήριο τις ίδιες απαράδεκτες θέσεις που διατυπώθηκαν και στην εξέταση της καταγγελίας σύμβασης του εκπαιδευτικού στο ΚΥΣΔΕ, ότι δηλαδή δεν συμβαδίζουν οι θρησκευτικές του αντιλήψεις με τη «γραμμή» του σχολείου και ότι είναι «τρομοκράτης». Ήταν τέτοια η προκλητικότητα της κατάθεσή του που οι τρεις νομικοί σύμβουλοι που εκπροσώπησαν τον κ. Νιχάτ με επικεφαλής τον κ. Θ. Ξυνίδη τον χαρακτήρισαν αναξιόπιστο και αρνήθηκαν να του κάνουν περαιτέρω ερωτήσεις.
Από τη διαδικασία για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε ότι ο Χότσικα Νιχάτ είναι ένας εκπαιδευτικός ξεχωριστού ήθους, με δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας, που διατηρεί άριστες σχέσεις με συναδέλφους, γονείς και μαθητές. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι οι δήθεν θρησκευτικές διαφορές που επικαλείται η ιδιοκτησία του σχολείου αποκρύπτουν την εκδικητική δίωξη λόγω των φρονημάτων του εκπαιδευτικού.  
Πρόσθεσαν επίσης ότι στη σύγχρονη εποχή  και σε μια δημοκρατική κοινωνία τέτοιου είδους διώξεις αποτελούν ευθεία παραβίαση ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός (που έχει επιστρέψει εδώ και μερικές ημέρες στην τάξη) είναι απλήρωτος από τον περασμένο Οκτώβρη.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις σε διοικητικό και νομικό επίπεδο και για το έτερο εκπαιδευτήριο που αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της πολιτείας και να δεχθεί πίσω εκπαιδευτικούς των οποίων οι καταγγελίες κρίθηκαν άκυρες, την Neue Schule Athen.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα