Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ξέφραγο αμπέλι οι Φοιτητικές Εστίες στην Ξάνθη – Ζητούν φύλαξη οι φοιτητές

Κοινοποίηση

Την επαρκή φύλαξη των Φοιτητικών Εστιών, στα Κιμμέρια, ζητούν οι φοιτητές του ΔΠΘ μέσω της επιτροπής αγώνα των οικότροφων. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής ένας φοιτητής έπεσε θύμα ληστείας μέσα στον χώρο των Εστιών, όταν 2 άντρες υπό την απειλή μαχαιριού του τον οδήγησαν στο δωμάτιο του και τον λήστεψαν. Μάλιστα στη συνέχεια τον ανάγκασαν να πάει μαζί τους σε ΑΤΜ της πόλης όπου επίσης του άρπαξαν χρήματα. 
Οι φοιτητές σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
Για μια ακόμη φορά ως οικότροφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα της ελλιπής φύλαξης. Στις 24/3/2017  ένας οικότροφος έπεσε θύμα ληστείας στο χώρο των εστιών. Έχουν γίνει πολλά αντίστοιχα περιστατικά, όπως πριν από λίγες μέρες ένας εξωεστιακός άνοιξε την πόρτα μιας κοπέλας στο Δ1, χωρίς να χτυπήσει και ζητούσε να φάει. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος με έναν ακόμη εξωεστιακό γυρνάνε στο κτίριο και προσπαθούν να μπουν στα δωμάτια, ελέγχοντας αν οι πόρτες είναι κλειδωμένες.

Από  το 2015 έχουν γίνει μαζικές απολύσεις χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί καμία απολύτως λύση  για πρόβλημα της φύλαξης. Οι απολύσεις αυτές οφείλονται στη μείωση κονδυλίων των πανεπιστημίων ώστε να επιτευχθεί το ”πολυπόθητο” πλεόνασμα, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που οδηγεί από τεράστιες ελλείψεις στις σχολές μας μέχρι και σε απολύσεις εργαζομένων, συμπεριλαμβάνεται στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, στα πλαίσια των οποίων όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τώρα κινούνται πιστά.

Τα περιστατικά που συνέβησαν στις Εστίες της Ξάνθης( τόσο τα τωρινά όσο και παλαιότερα)  αναδεικνύουν την τεράστια ανάγκη που υπάρχει  για βελτίωση της φύλαξης. Υπάρχει μόλις ένας φύλακας που κάνει περίπολο παράλληλα στο χώρο των εστιών και στις 3 σχολές που βρίσκονται έξω από την πόλη.

Το προηγούμενο διάστημα ο σύλλογος οικότροφων  πολλές φορές κινητοποιήθηκε  στην κοσμητεία του Πανεπιστημίου για να διεκδικήσει επαρκή φύλαξη στην ευθύνη του κράτους  και πρόσληψη φυλάκων με πλήρη δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή εργασία.  Για ακόμη μία φορά ,όμως, γινόμαστε θεατές μιας τραγελαφικής κατάστασης καθώς όλοι οι υπεύθυνοι  της Διοίκησης του Πανεπιστημίου αποποιούνται τις ευθύνες. Η μόνη ”εύκολη” και ”υλοποιήσιμη” λύση  κατά τα λεγόμενα του κοσμήτορα   είναι  να κόψουμε λεφτά από αλλού προκειμένου να βελτιωθεί η φύλαξη στο χώρο των εστιών. Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι επαρκής φύλαξη στην ευθύνη του κράτους χωρίς περικοπή ή αναδιανομή κάποιου κονδυλίου.   

Απαιτούμε:
Αύξηση της χρηματοδότησης σύμφωνα με τις ανάγκες μας
Επαρκή φύλαξη στην ευθύνη του κράτους
Αύξηση δρομολογίων
Επαρκή συντήρηση κτιρίων (πόρτες, παράθυρα, φωτισμό σε όλους τους χώρους)
Ανέγερση νέων εστιών
Προχωράμε σε:

 Κινητοποίηση στην Σύγκλητο την μέρα που θα συνεδριάσει!
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα