Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Πρώτη Ύλη για τη ληστεία φοιτητή μέσα στις Εστίες στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Την παρασκευή 24/3 ένας συμφοιτητής μας έπεσε θύμα ληστείας στον χώρο των φοιτητικών εστιών της Ξάνθης. Ένα περιστατικό καθόλου πρωτόγνωρο για τους οικότροφους της Ξάνθης αν αναλογιστεί κανείς πως τον τελευταίο χρόνο έχουν συμβεί πληθώρα παρόμοιων περιστατικών. Κάνουμε λοιπόν λόγο για ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο έχει ενταθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο τον οποίο υπάρχει ελλιπής φύλαξη στους χώρους των εστιών.
Το πανεπιστήμιο αρνείται να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του κοσμήτορα της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης του Χ. Καραγιάννη, ο οποίος αποποιείται της όποιας ευθύνης φέρει το πανεπιστήμιο για την οργάνωση και την λειτουργία της φοιτητικής εστίας της Ξάνθης και δηλώνει πως το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) έχει τις αρμοδιότητες αυτές.
Είναι καιρός οι αρχές του πανεπιστημίου να καταλάβουν πως οι φοιτητές δεν τρώνε κουτόχορτο. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 127177/Η/4.11.2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2011, η κυριότητα του εξοπλισμού περνά στο Δ.Π.Θ καθώς και η οργάνωση και η λειτουργία της φοιτητικής εστίας της Ξάνθης αποτελούν αρμοδιότητες του.
Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την δημιουργία Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου για να αναλάβουν την οικονομική διαχείριση των εστιών ο πρύτανης του Δ.Π.Θ, Α. Καραμπίνης και οι προκάτοχοι του δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια τέτοια ενέργεια από το 2011 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος μέχρι σήμερα. Μία κίνηση από πλευράς πρύτανη που αποσκοπεί στο να μην μπορούν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δ.Π.Θ να διατεθούν για την συντήρηση και την λειτουργία των εστιών λόγω νομικών κολλημάτων. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός πως ο πρύτανης του Δ.Π.Θ παραβλέπει σκοπίμως τις οδηγίες ενός νόμου τα τελευταία 6 χρόνια και πως έπρεπε να κινδυνέψει κάποιος φοιτητής και το συμβάν αυτό να πάρει τα φώτα της δημοσιότητας για να γίνει αίτημα από το Δ.Π.Θ προς το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ για φύλαξη των χώρων της φοιτητικής εστίας.
Την ίδια ώρα που το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εξέδωσε ένα άκρως επιβαρυντικό πόρισμα για την οικονομική διαχείριση των οικονομικών του ιδρύματος από τον Α. Καραμπίνη, την ίδια ώρα που εκκρεμούν δικογραφίες εις βάρος του, η παραίτηση και η απομάκρυνση του Α. Καραμπίνη από το Δ.Π.Θ κρίνεται αναγκαία.
Όσο όμως οι φοιτητές δεν ασκούν έλεγχο και δεν συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου τέτοια φαινόμενα θα τείνουν ολοένα και περισσότερα να γίνονται κανονικότητα. Το φοιτητικό σώμα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συναποφασίζει και να συμμετέχει στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει την επανίδρυση των συλλογικών δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων θεσμικής εκπροσώπησης των φοιτητών, ώστε να μπορούμε πράγματι να διεκδικούμε τα αιτήματα μας και σε θεσμικό επίπεδο. Το αίτημα για συνδιοίκηση, πιο επίκαιρο από κάθε άλλη στιγμή, πιο αναγκαίο από ποτέ.
Μετά τα τελευταία γεγονότα και μετά από όσα έχουν συμβεί στο πανεπιστήμιο μας, το Δ.Π.Θ, απαιτούμε την απομάκρυνση του πρύτανη Α. Καραμπίνη από το ίδρυμα.
Πρώτη Ύλη συμμετέχουμε στο BLOCO σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα