Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη πυρκαγιά στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Κοινοποίηση

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, στον Έβρο.
Η φωτιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες ενώ επεκτάθηκε γρήγορα. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 54 πυροσβέστες και 19 οχήματα να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. 
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο τέμενος ενώ διενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά. 

Το τέμενος, που δεν λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. 
Το τελευταίο διάστημα γίνονταν εκεί εργασίες αποκατάστασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Τρίτης κατά την διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης είχε και πάλι ξεσπάσει μικρής έκτασης πυρκαγιάς. 
Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στον χώρο, η φωτιά, που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα, εξαπλώθηκε γρήγορα και εκφράζονται φόβοι ολικής καταστροφής. 
Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό) αλλά ολοκληρώθηκε το 1420, από τον Μωάμεθ Α’ (1420-1421), σε σχέδια του ονομαστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά. Λέγεται αλλιώς «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί. 
Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, που βρίσκεται κοντά στον παλιό δρόμο Τραϊανούπολης – Αδριανούπολης, ενώ το Μεγάλο Τέμενος καταλαμβάνει μαζί με τους εξωτερικούς του χώρους συνολικό εμβαδόν ενός στρέμματος
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα