Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Αίτημα για δίκτυο Natura προς όφελος των αγροτών

Κοινοποίηση

Καλλιεργούνται μεν τα χωράφια, αλλά δεν μπορούν να γίνουν έργα οδοποιίας, υδροοικονομίας, αντιπλημμυρικά

Η προστασία των ελληνικών αγροτικών οικοσυστημάτων, που φιλοξενούν τη βιολογική ποικιλότητα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας που δίνει δουλειά σε χιλιάδες αγρότες και συντηρεί μια σειρά από συνδεδεμένα με τον αγροτικό τομέα επαγγέλματα, είναι ένα απαιτητικό στοίχημα.
Ο Νίκος Κουρκούτας, βαμβακοκαλλιεργητής από τη Γλυφάδα Ροδόπης, εκπρόσωπος της Θράκης στη Διεπαγγελματική Βάμβακος, σημειώνει ότι «σε περιοχές υψηλής προστασίας του δικτύου Natura υπάρχουν δεσμεύσεις για τους αγρότες. Καλλιεργούνται μεν τα χωράφια, αλλά δεν μπορούν να γίνουν έργα οδοποιίας, υδροοικονομίας, αντιπλημμυρικά ή ανόρυξη νέων αρδευτικών γεωτρήσεων». Η ευαισθησία των αγροτών για το περιβάλλον είναι αυξημένη και αυτό που ζητούν είναι να αντισταθμίζεται κατά κάποιον τρόπο η απώλεια εισοδήματος μέσα από αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, με την έννοια ότι θα μπορούσαν να δίνονται υψηλότερα μόρια στην προκήρυξή τους για τις συγκεκριμένες περιοχές που γειτνιάζουν με ρέματα, λίμνες, λιμνοθάλασσες.
«Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις», επισημαίνει ο κ. Κουρκούτας, σημειώνοντας πως είναι βασικό να μην ανακόπτεται η παραγωγική δραστηριότητα. «Κάποιες φορές χρήματα που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα διαπιστώνουμε πως καταλήγουν για κοινωνική πολιτική. Τα χρήματα που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να πηγαίνουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου».
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, αναφερόμενος στις συνέπειες για τους παραγωγούς, όταν το δίκτυο Natura περιλαμβάνει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σημειώνει: «Εάν πρόκειται για περιοχές που προστατεύονται από συνθήκες και τα τεμάχια μένουν ακαλλιέργητα για μια ζωή, δεν τίθεται κανένα ζήτημα, καθώς ούτε βοηθούν ούτε προκαλούν ζημιά στους αγρότες. Στα προγράμματα, όμως, Natura που αφορούν τους παραγωγούς θα πρέπει να γίνεται αμειψισπορά, δηλαδή ν’ αφήνουμε κάποια χωράφια ακαλλιέργητα, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος για μία έως δύο χρονιές, όχι περισσότερο.
Παλαιότερα, είχε εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα Natura που άφηνε τα χωράφια ακαλλιέργητα έως και έξι χρόνια. Εκείνο το χωράφι δεν μπορεί να δώσει παραγωγή. Εάν υπάρξουν προγράμματα με επιδοτήσεις των παραγωγών, μέσα από το Natura, για αλλαγή καλλιέργειας ώστε ν’ αφήνουν ταυτόχρονα κάποια τεμάχια ακαλλιέργητα είναι προς όφελος των αγροτών και του περιβάλλοντος».
ypaithros.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα