Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024

Τσουρέκι – Του Στέλιου Αρσενίου

Κοινοποίηση

Έδεσμα στο τραπέζι, πρώτο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ, 
παραδοσιακό τσουρέκι, ευρύτατα γνωστό.
Μαστίχα, κακουλέ, μαχλέπι, άλλα πλείστα μπαχαρικά,
άρωμα δίνουν στο τσουρέκι, το κάνουν να μοσχοβολά.
Η όσφρηση, η αφή, η γεύση, η όραση, η ακοή,
εντοπίζουν στο τσουρέκι, ΕΠΙΤΑΦΙΟ και ΛΑΜΠΡΗ.
Μόνο που η αειφορία, λατρεία  καθημερινή,
έκανε και το τσουρέκι, ουχί μόνο Πασχαλινή.
Έτσι η καλοπλέξουδη, ΄΄χρυσή ΄΄ αυτή κατασκευή,
στέκεται στα ράφια δίπλα, στο κουλούρι, το ψωμί.
Τσουρέκι, κόκκινο αυγό, λαμπάδα, οβελίας,
είναι τα αναπόσπαστα, του ΠΑΣΧΑ της τετραλογίας.
Έθιμο πολλών λαών, το τσουρέκι στη ΛΑΜΠΡΗ,
αλλά μόνο των Ελλήνων, περίτεχνη κατασκευή.
Αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, δίνουν πλάθοντας στη ζύμη,
σαν την ομοιοκαταληξία, ποιητικά γνωστή σαν ρύμη.
Αν πάλι πας στους μουσικούς, σαν έντεχνο και λαϊκό,
παρομοιάζουν το τσουρέκι, ιδίως το ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, με τον άλφα η βήτα τρόπο,
όλοι υμνήσαν το τσουρέκι, στον ευλογημένο τόπο,
ΕΛΛΑΔΑ αποκαλούμενο, όπου και ο ΧΡΙΣΤΟΣ,
λόγω εθίμων γίνεται, ζαχαροπλάστης και αρτοποιός.
Στέλιος  Αρσενίου
Σεφ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα