Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ζητούν χάραξη εθνικής στρατηγικής με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξης της Θράκης

Κοινοποίηση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εσπερίδα-forum της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν.Ελλάδος στο Πολεμικό Μουσείο

Με στόχο να αναδειχθεί η Θράκη ως το εθνικό πλεονέκτημα της χώρας, προκειμένου να καταστεί κομβικό σταυροδρόμι Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος, πραγματοποίησε εσπερίδα την Τετάρτη 10 Μαίου στο Πολεμικό Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.
Παρουσία του Εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μητροπολίτη Βελεστίνου κ Δαμασκηνού και των εκπροσώπων των μητροπόλεων Ορεστιάδος-Διδ/χου, Μαρωνείας-Κομοτηνής και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή ΄Εβρου κ. Δημήτρη Ρίζου, των Βουλευτών ΄Εβρου κ Νατάσας Γκαρά, Γεωργίου Καίσα και Αναστασίου Δημοσχάκη, του πρώην υπουργού κ. Άκη Γεροντόπουλου, του εκπροσώπου του Αρχηγού της Αεροπορίας, του τέως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Νίκου Γκαργκάνα ,εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των θρακικών συλλόγων της Αττικής και πλήθους κόσμου, οι αξιόλογοι ομιλητές της εκδήλωσης επιχείρησαν να ξαναδώσουν « σάρκα και οστά» σε μία ξεχασμένη προοπτική για τη Θράκη, αυτήν της ανάπτυξης και της προόδου.
Μέσα από τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενότητες ο Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών κ. Ιωάννης Μάζης, ο συγγραφέας, κοινωνιολόγος και πολιτικός κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, η Δρ Λαογραφίας κ. Βασιλική Χαραλάμπους-Παναγιωτοπούλου, ο Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος εν αποστρατεία κ. Κων/νος Ιατρίδης και ο Δ/ντής της Πομακικής εφημερίδας « Ζαγάλισα» και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, επιχείρησαν μία διαφορετική προσέγγιση της Θράκης μέσα από τη γεωπολιτική της θέση στη νέα διαμορφούμενη πολιτική συγκυρία, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που της υπόσχεται η ιστορία και η γεωγραφία της.
Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης, τόνισε το γεγονός της ενιαίας και διαχρονικής πολιτικής της Τουρκίας από το 1956, απέναντι στη Θράκη, η οποία, όπως είπε, είναι διατυπωμένη στο βιβλίο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ.Αχμέτ Νταβούτογλου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ». Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με τον κύριο Μάζη, ότι η Τουρκία χρειάζεται τη Θράκη, διότι αποτελεί την Πύλη για να φτάσει η Τουρκία στο στρατηγικό ιστορικό και πολιτιστικό βάθος της στην Ευρώπη, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι στην πολιτική της Τουρκίας συμπεριλαμβάνεται η « διασπορά του χάους στη Θράκη, στα Σκόπια, στην Αλβανία, στη Μ.Ανατολή, στην Κύπρο, στο Καστελόριζο, γιατί μόνο έτσι ελπίζει ότι θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανακατανομή των συνόρων στη Μ.Ανατολή και στη Βαλκανική».
Ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μίλησε για την ανικανότητα των κυβερνήσεων των δεκαετιών ΄80 και ΄90 να αξιοποιήσουν τα « δώρα» που τους έφερε η Ιστορία και αφορούσαν στον άξονα Μπουργκάς-Αλεξ/πολη (οδικό ,σιδηροδρομικό δίκτυο και μεταφορά πετρελαίου), στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξ/πολης και τη σύνδεσή του με το Μπουργκάς , καθώς επίσης και στην ίδρυση της νέας πόλης Ρωμανία στη Μαρώνεια, την οποία όπως είπε « σταμάτησε το 1997 ένας μικρός πολιτικός που τον έλεγαν τάχα εκσυγχρονιστή». Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι τα δώρα αυτά επανέρχονται σήμερα, -βοηθά η Ιστορία σ΄αυτό είπε-, η δημιουργία του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Μπουργκάς – Αλεξ/πολη, η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξ/πολης σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κόμβο τροφίμων, καθώς επίσης και η δημιουργία της πολυκεντρικής πόλης-πρότυπο, της Ρωμανίας στα παράλια της Μαρώνειας, έπειτα από την επαναφορά της πρότασης από τον Πρωθυπουργό της χώρας σε επίσκεψή του στην Αλεξ/πολη. Πρότεινε δε στο Δ.Σ της ΠΑ.Ο.Ν.Ε να οργανώσει συζήτηση τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Βουλής, του Περιφερειάρχη Αν.Μακεδονίας και Θράκης και των Δημάρχων για την υλοποίηση της πρότασης αυτής. Την ομιλία του έκλεισε ο κ. Χαραλαμπίδης ζητώντας, όπως είπε, από την Τουρκία « να ζητήσει συγγνώμη από τους χριστιανικούς ορθόδοξους λαούς για την πολιτική γενοκτονίας που εφήρμοσε».
Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία κ. Κων/νος Ιατρίδης στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στα λάθη και παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς επίσης και στις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία, μέσω του Τουρκικού Προξενείου προκειμένου να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο σύνολό της, παρά το γεγονός ότι οι τουρκογενείς αποτελούν μόνο το 47% αυτής. Ορισμένες μόνο πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η επιχορήγηση με ένα σημαντικό ποσό για κάθε κορίτσι που φορά τη μαντήλα, η επιχορήγηση δανείων με πολύ χαμηλό τόκο σε μουσουλμάνους μόνο από τουρκική τράπεζα που εδρεύει στην Κομοτηνή κ.α, ενώ κλείνοντας την ομιλία του έκανε έκκληση για μεταφορά των εκλογικών δικαιωμάτων όλων των Θρακιωτών στη Θράκη, αλλά και για αφύπνιση σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη της Θράκης και τη χάραξη ενιαίας εθνικής πολιτικής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σύντομη, αλλά περιεκτικότατη παρέμβαση του διευθυντή της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα», εκπαιδευτικού και Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος ότι για πρώτη φορά του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι της Δ.Θράκης από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ο κ. Αχμέτ μίλησε για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που ασκείται σε βάρος των Πομάκων από το τουρκικό προξενείο με την απαγόρευση της ομιλίας της γλώσσας τους, για γενιτσαροποίηση των πομακοπαίδων μέσα από τα θρησκευτικά φροντιστήρια «κουράν κουρσού», αλλά και την επιβολή διοικητικών και οικονομικών μέτρων στους στοχοποιημένους ως δήθεν Γκιουλενικών πομάκους, που αντιστέκονται. Κλείνοντας ζήτησε από τους παρισταμένους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να προβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση τα προβλήματα των Πομάκων με σκοπό την επίλυσή τους.
Σημαντικό ρόλο προς τη γνωριμία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης με τη μειονότητα των Πομάκων έπαιξε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Εβρίτη σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κιτσικούδη « Πολύ μιλάς……πολύ κλαις».
Στην πολυμορφία των εικόνων και των ήχων, των χορών, των ενδυμασιών, των μουσικών, αλλά και των πολλών και ξεχωριστών εθίμων της Θράκης, αναφέρθηκε με τον δικό της τρόπο, η κ. Βασιλική Χαραλάμπους – Παναγωτοπούλου, στην ομιλία της με θέμα ΧΡΩΜΑΤΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΝΑΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Ιδιαίτερη στιγμή για την εκδήλωση αποτέλεσε ο ξεχωριστός ήχος της γκάιντας που χάρη στον Χρίστο Δανάκη χάρισε ένα μοναδικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της Θρακιώτικης μουσικής σε όλους τους παρευρισκομένους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί η αναφορά του Προέδρου της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδος κ.Κώστα Πολυχρονίδη- ο οποίος έκανε και την έναρξη της εκδήλωσης- στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2017, όπως αυτή που θα γίνει στις 27 Μαίου στην Καλλιθέα, με τη συμμετοχή πολλων χορευτικών συγκροτημάτων.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αφέντρα Βαρσαμακίδου, έκλεισε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους προσκεκλημένους ομιλητές από τα μέλη του Δ.Σ της ΠΑ.Ο.Ν.Ε.
Όλοι ανανεώσαμε το ραντεβού μας στις 27 Μαΐου στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας στις 7μμ ,όπου υπάρχει η συνέχεια των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Θράκης με Μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή πολλών Θρακικών χορευτικών τμημάτων αλλά και στις 28 Μαΐου στις 11πμ στον Άγιο Γεώργιο στην πλατεία Καρύτση για την καθιερωμένη Πανηγυρική Δοξολογία και την πορεία για την κατάθεση στεφάνων στο Σύνταγμα από τα μέλη Συλλόγων και Σωματείων μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις 12μμ.
Χρόνια Πολλά στην Ελεύθερη Θράκη μας και στους απανταχού της γης Θρακιώτες μας!
Το Δ.Σ της ΠΑ.Ο.Ν.Ε
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα