Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ξάνθη δεν ξεχνά τη Γενοκτονία των Ποντίων – Εκδηλώσεις μνήμης στην πόλη

Κοινοποίηση

Ένας αιώνας σχεδόν συμπληρώνεται από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης απέτισε, για μια ακόμη χρονιά, φόρο τιμής στους προγόνους του που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πάτρια εδάφη, κατά την τραγική περίοδο της Γενοκτονίας. Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 19 Μαΐου, οι Ξανθιώτες ποντιακής καταγωγής αλλά και μη, μαζεύτηκαν στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην πλατεία Ελευθερίας τελώντας τρισάγιο στη μνήμη όλων των αδικοχαμένων Ποντίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του πιστού αντιγράφου εικόνας της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται πλέον μόνιμα στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων ενώ παιδιά φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές εναπόθεσαν κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο συνοδεία θρήνων και ποντιακών ποιημάτων για τον ξεριζωμό από την χορωδία του συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα (20/5) με την 1η εθελοντική αιμοδοσία απογόνων προσφύγων από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη». Οι απόγονοι εκείνων που χάθηκαν κατά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όσοι τιμούν την θυσία τους, δώσανε εθελοντικά το αίμα τους για το αίμα που χύθηκε στον Πόντο. Η πρώτη αυτή προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού συγκεντρώθηκαν πάνω από 40 φιάλες αίμα.
Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Ξάνθη ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (21/5) στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
pontos-news.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα