Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θράκη: Δεν συναντήθηκαν… ποτέ – Ο Γιλντιρίμ έστησε τον Τούρκο “Κροίσο”, Λεβέντ Σαδίκ,

Κοινοποίηση


– Ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας
– Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επρόκειτο να επισκεφθεί την υπερσύγχρονη μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού YAKA IKE, στο χωριό Δύμη Ροδόπης 
– Ποιος είναι ο Λεβέντ Σαδίκ, τον οποίο… έστησε
‘Αλλον περίμενε και άλλον είδε μπροστά του ο Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας (19.06.2017) επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στην υπερσύγχρονη μονάδα διαλογής και συσκευασίας κερασιού YAKA IKE, στο χωριό Δύμη Ροδόπης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δεν εμφανίστηκε ποτέ και στη θέση του πήγε ο τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αχμέτ Αρσλάν, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενώ το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Αμανατίδης.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με καθυστέρηση μιας ώρας, στις 6 περίπου το απόγευμα, απ’ όπου και αναμενόταν να μεταβεί στις εγκαταστάσεις της πρότυπης μονάδας επεξεργασίας κερασιού, όπου ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 150 συμπολίτες μας.
Ωστόσο, λόγω καταιγίδας, το πρόγραμμα άλλαξε, με την επίσκεψη στο εργοστάσιο να ματαιώνεται και τον τούρκο πρωθυπουργό να επισκέπτεται τελικά το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, στην Κομοτηνή, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου, πριν αναχωρήσει για το γεύμα Ιφτάρ (δείπνο στο τέλος κάθε ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού), στο χωριό Λύκειο.
Αμέσως μετά το Ιφτάρ, πραγαμτοποιήθηκε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα η συνάντηση, στο παράρτημα του δημαρχείου Αρριανών, του Γιάννη Αμανατίδη με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον δήμαρχο Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αμανατίδης, στη σύντομη, διάρκειας ενός 10λέπτου συνάντηση, εξέφρασε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ, τις ευχαριστίες του “για το πνεύμα το οποίο εκπέμφθηκε για τη συνύπαρξη των θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή”.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών δώρισε στον κ. Γιλντιρίμ μία γραβάτα κόκκινου χρώματος, το οποίο όπως είπε είναι το αγαπημένο χρώμα του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς κι ένα κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος, σε ανταπόδοση του δώρου που ο ίδιος δέχτηκε νωρίτερα από τον κ. Γιλντιρίμ, που ήταν ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι προσευχής, ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στο καλό κλίμα που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Αμέσως, μετά ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το τοπικό τζαμί προκειμένου να προσευχηθεί.
Ο προστατευόμενος του Ερντογάν με την προκλητική συμπεριφορά
Από τη μία πλευρά, ως γιος του ιδρυτή του επανασυσταθέντος DEB, κατέχει μια άτυπη αλλά εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας, και από την άλλη πλασάρεται ως επιχειρηματίας που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίυεμα της ιστοσελίδας “Πρώτο Θέμα”, σε συχνό φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν στη Θράκη τα περιστατικά εκφοβισμού Ελλήνων πολιτών εκ μέρους της προσωπικής ασφάλειας του μεγαλόσχημου μειονοτικού επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, γιου του αποθανόντος ηγέτη των τουρκόφωνων εθνικιστών της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ. Σύμφωνα με καταγγελίες, εργαζόμενοι, κούριερ, αλλά και περαστικοί που έχουν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο της πολυμελούς συνοδείας του επιχειρηματία έχουν δεχτεί ύβρεις, σπρωξιές, μέχρι και απειλές για τη ζωή τους.
Οι Τούρκοι φουσκωτοί που τον πλαισιώνουν λέγεται ότι δεν διστάζουν ακόμα και να επιδείξουν τα όπλα τους σε όποιον διαμαρτυρηθεί.
Οι τοπικές αρχές βέβαια διαψεύδουν το γεγονός, καθώς βάσει νόμου απαγορεύεται ρητά σε οποιονδήποτε ξένο υπήκοο να οπλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαινοέρχεται στη Θράκη στην οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Η εκτίναξή του είναι εντυπωσιακή. Στην πραγματικότητα, η επιχειρηματική του άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ο μοναχογιός του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή και ηγέτη του ανθελληνικού μειονοτικού κόμματος της Θράκης DEB που διατηρούσε στενές σχέσεις με τους «Γκρίζους Λύκους».
O γιος του “εθνικού ήρωα των Τούρκων” 
Ο πατέρας Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995 στον δρόμο Ξάνθης – Κομοτηνής. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και η οικογένειά του συγκρούστηκε με τρακτέρ που οδηγούσε ένας 62χρονος αγρότης. Η Αγκυρα και κύκλοι της μουσουλμανικής μειονότητας που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο είχαν εκφράσει τότε υποψίες ότι δεν επρόκειτο για απλό δυστύχημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αχμέτ Σαδίκ ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας των Τούρκων! Κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής ηγεσίας, η σύζυγος, ο γιος και η κόρη του αποθανόντος, σε άθλια οικονομική κατάσταση, μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη όπου τους παραχωρήθηκαν προνόμια, με αποτέλεσμα ο Λεβέντ να αποκαλείται «κατασκευασμένος από την Αγκυρα σουλτάνος».
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και μέντορας του νεαρού Λεβέντ. Αυτός ήταν που έδωσε το όνομα του φανατικού μειονοτικού εθνικιστή στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, καθώς και σε δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων είναι ότι η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ, παρευρέθη στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ, που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.
Ο ίδιος και η σύζυγός του, που επίσης έχει γεννηθεί στη Θράκη, είναι σχεδόν που διατηρεί με τον Ερντογάν πάντα καλεσμένοι σε εκδηλώσεις της οικογένειας Τούρκου προέδρου, όπως στους γάμους των παιδιών του Τούρκου προέδρου. Ο Λεβέντ φυσικά έχει ανταποδώσει τη φιλοξενία αυτή. Εκτός από τον Ερντογάν, όμως, διαθέτει και άλλους σημαντικούς φίλους. Εχει επανειλημμένως φιλοξενήσει στην Ελλάδα τον πρώην υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις.
Χάρη στις σχέσεις, ο γιός του Σαδίκ με το καθεστώς Ερντογάν μετατράπηκε σε χρόνο-ρεκόρ από ορφανό παιδί σε πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Ο Λεβέντ συνηθίζει να επισκέπτεται τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αεροσκάφος του. Η μητέρα του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία είναι επίτιμη πρόεδρος του ακραίου μειονοτικού κόμματος που ίδρυσε ο άνδρας της, περιοδεύει συχνά στην Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο, λαμβάνοντας χρηματική υποστήριξη από συλλόγους και συνδέσμους. Μάλιστα ο τουρκικό κράτος, της πρόσφερε τιμής ένεκεν ένα ακίνητο προς εκμετάλλευση σε καθεμία από τις 87 επαρχίες της Τουρκίας!
Με πληροφορίες από xronos.gr, paratiritis-news.gr / newsit.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα