Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έλληνας ερευνητής δημιούργησε ψηφιακή κάμερα που βλέπει το «αόρατο»

Κοινοποίηση

Ερευνητές στην Ισπανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο αισθητήρα εικόνας CMOS που ενσωματώνει γραφένιο και κβαντικές τελείες, πράγμα που επιτρέπει στην κάμερα να βλέπει ταυτόχρονα στο ορατό και στο αόρατο (υπέρυθρο και υπεριώδες) τμήμα του φάσματος.
Εδώ και 40 χρόνια, η μικροηλεκτρονική και τα συστήματα εικόνας έχουν κάνει τεράστιες προόδους χάρη στη χρήση του πυρίτιου και της τεχνολογίας κυκλωμάτων CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductors/συμπληρωματικοί ημιαγωγοί μεταλλικού οξειδίου), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μικρών, ισχυρών και φθηνών «τσιπ» για υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες (με ανάλυση πάνω από 100 megapixels) και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Όμως, έως τώρα υπήρχε μεγάλη τεχνική δυσκολία να συνδυαστεί η τεχνολογία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ ή μικροεπεξεργαστών) CMOS με άλλα ηλεκτρο-οπτικά υλικά πέρα από το πυρίτιο. Το σοβαρό αυτό εμπόδιο τώρα υπερκεράστηκε, καθώς για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τσιπάκι (φωτοτρανζίστορ) CMOS με γραφένιο αντί για πυρίτιο.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στη Βαρκελώνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεράσιμο Κωνσταντάτο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο διεθνώς περιοδικό φωτονικής Nature Photonics. Ο νέος αισθητήρας εικόνας CMOS διαθέτει μια διάταξη 388 επί 288 φωτοανιχνευτών γραφένιου-κβαντικών τελειών. Η πρωτοποριακή κάμερα είναι τόσο ευαίσθητη, που «βλέπει» την ίδια στιγμή στο ορατό, στο υπέρυθρο και στο υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, «πιάνοντας» το φως από τα 300 έως σχεδόν τα 2.000 νανόμετρα, κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε καταστεί δυνατό με τους υπάρχοντες αισθητήρες εικόνας.
“Κατασκευάσαμε τα QDs ώστε να επεκταθούν στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα (1100-1900nm), σε σημείο όπου μπορούσαμε να επιδείξουμε και να εντοπίσουμε τη νυχτερινή λάμψη της ατμόσφαιρας σε ένα σκοτεινό και καθαρό ουρανό που επιτρέπει την παθητική νυχτερινή όραση. Αυτό το έργο δείχνει ότι αυτή η κατηγορία φωτοτραντιστών μπορεί να είναι ο τρόπος λειτουργίας για αισθητήρες εικόνας υψηλής ευαισθησίας, χαμηλού κόστους, υπέρυθρης ακτινοβολίας που λειτουργούν σε θερμοκρασία δωματίου, και απευθύνεται στην αγορά που σήμερα διψά για τις φθηνές τεχνολογίες” εξήγησε ο ερευνητής Γεράσιμος Κωνσταντάτος.
ellines.com
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα