Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Τούρκοι μαθητές εκλιπαρούν τον Ερντογάν: Ξεμπλόκαρε το Wikipedia, τουλάχιστον για τις σχολικές εξετάσεις

Κοινοποίηση

Εχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο «εργαλείο» πληροφόρησης για πολλούς. Ανάμεσά τους και μαθητές. Ομως, στην Τουρκία δεν είναι διαθέσιμο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε και το Wikipedia στη χώρα, στα τέλη Απριλίου. Τώρα όμως, μαθητές τον εκλιπαρούν να τους επιτρέψει την πρόσβαση στον ιστότοπο, έστω για τις σχολικές εξετάσεις. «Είναι μεγάλο εμπόδιο», είπε ο 17χρονος Εγκε στους New York Times. «Το Wikipedia είναι η… πηγή των πηγών. Μπορείς να βρεις τα πάντα εκεί».
Μελετώντας την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανουίγ, ο Εγκε και οι φίλοι του ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον Οιδίποδα.  «Το τι έκανε. Η κατάρα της οικογένειάς του. Δεν ήταν εύκολο να βρούμε αυτές τις πληροφορίες», εξηγεί ο Γιουσούφ, συμμαθητής του Εγκε.
«Αγαπημένε πρόεδρε, ηγέτη, άνοιξε το Wikipedia τουλάχιστον μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Πρόεδρε, είμαι πνιγμένος, άκουσέ με», έγραψε ένας μαθητής στο Twitter.
Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε στα τέλη Απριλίου να μπλοκάρει το Wikipedia, έπειτα από την άρνηση του ιστότοπου να αφαιρέσει αναφορές για τη σχέση της Τουρκίας με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Από τότε, η χρήση της σελίδας στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά 85% στη χώρα, όμως κάποιοι λίγοι καταφέρνουν να παρακάμπτουν την απαγόρευση με «εργαλεία» που δίνουν στους χρήστες πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες.
Οι μαθητές δεν είναι οι μόνοι που νιώθουν ότι η κυβέρνηση… έδεσε τα χέρια τους μπλοκάροντας το Wikipedia. Ο Μπάρις Ντέντε, φοιτητής, ήθελε να ψάξει πληροφορίες για τα πλοία των Βίκινγκ. Η Νιτλάρα Ντίνερ, ψυχολόγος, ήθελε να επιβεβαιώσει ένα σύμπτωμα της υστερίας. Δεν μπορούσαν όμως.
Πέρα από αυτά τα πρακτικά προβλήματα, η απαγόρευση του Wikipedia στην Τουρκία υπενθυμίζει κάτι πιο σκοτεινό, όπως σημειώνουν επικριτές της κυβέρνησης. Την πάταξη της ελεύθερης σκέψης και της πρόσβασης στην πληροφόρηση, εν μέσω μίας ευρύτερης καταπίεσης στις περισσότερες μορφές αντίδρασης.
Το Wikipedia είναι μία από τις 127.000 ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί στην Τουρκία, εκτίμησε ο καθηγητής Ακντενίζ. Αλλες 95.000 σελίδες, όπως λογαριασμοί στα social media και δημοσιεύματα, έχουν μπλοκαριστεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα