Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στη φυλακή ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Κοινοποίηση


Τον βαραίνουν κατηγορίες περί συμμετοχής στην «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν
Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τάνερ Κίλιτς που συνελήφθη την Πέμπτη για φερόμενες σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο Κίλιτς συνελήφθη μαζί με 22 ακόμη δικηγόρους στην περιοχή της Σμύρνης και οχτώ εκ των συλληφθέντων τέθηκαν υπό κράτηση.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον επικεφαλής της ΜΚΟ στην Τουρκία ότι χρησιμοποιούσε το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν και ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των πραξικοπηματιών.
Η Αμνηστία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ανέφερε ότι ο Κίλιτς κατηγορείται για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» και η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για μια «παρωδία δικαιοσύνης», που καταδεικνύει την καταστροφικές επιπτώσεις των καταστολικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Αμνηστία απορρίπτει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Κίλιτς και αρνείται ότι χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ByLock.
«Ο Τάνερ Κίλιτς δεν είναι ούτε υποστηρικτής, ούτε ακόλουθος του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και στην πραγματικότητα έχει επικρίνει τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος.
newsbeast.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα