Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Το νερό νεράκι

Κοινοποίηση

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης καλεί τους καλλιεργητές να διακόψουν την άρδευση τουλάχιστον κατά τις ώρες 11:00 – 15:00 έως και τις 15 Αυγούστου .  

 
Η παρατεταμένη ανομβρία και οι μειωμένες χιονοπτώσεις του χειμώνα είχαν σαν αποτέλεσμα την μερική πλήρωση των φραγμάτων, την μείωση απορροής των ποταμών και υδατορεμμάτων όπως και την μεγάλη πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες που επικρατούν και την αρδευτική περίοδο στο αποκορύφωμα της , παρουσιάσθηκε μεγάλη πτώση στην στάθμη των καναλιών τεχνητού εμπλουτισμού.
Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού
Έτσι, το νερό νεράκι λένε ήδη οι κάτοικοι σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, καθώς το χρόνιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό την φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο. Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές ώρες της μέρας για πάνω από ένα μήνα. Για παράδειγμα στο χωριό Κένταυρος η διακοπή κρατάει από τις 8π.μ. μέχρι τις 8μ.μ.!.
Εκπονείται ήδη μελέτη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της ορεινής Ξάνθης
Το απαρχαιωμένο δίκτυο και οι παλιές δεξαμενές καθιστούν επιτακτική ανάγκη κατασκευής των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Με στόχο την εξεύρεση μόνιμης και οριστικής λύσης στην υδροδότηση των χωριών του Δήμου Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης για υγιεινό πόσιμο νερό εκπονείται ήδη μελέτη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της ορεινής Ξάνθης με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του δήμου Μύκης και της Japan Tabaco. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του Δήμου και κατ’ επέκταση στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας η οποία βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μύκης, τον κ. Τζεμήλ Καπζά, στόχος του Δήμου είναι, με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, να ενταχθεί το έργο αυτό σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και πολύ σύντομα να υλοποιηθεί.
50% οι απώλειες όταν το πότισμα γίνεται λάθος ώρα
Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης καλεί τους καλλιεργητές να διακόψουν την άρδευση τουλάχιστον κατά τις ώρες 11:00 – 15:00 έως και τις 15 Αυγούστου . Ο περιορισμός αυτός συνίσταται αφ’ ενός μεν για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αφ’ ετέρου δε προστασίας του περιβάλλοντος που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων , όπως είναι γνωστό, κατά τις ώρες αιχμής της θερινής περιόδου με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι απώλειες φτάνουν το 50%.
ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα