Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου – Κλειστές τρεις κλινικές και ανύπαρκτο προσωπικό

Κοινοποίηση

Εικόνες ντροπής αντίκρυσε το iefimerida στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου 3 κλινικές παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ πολλά τμήματα υπολειτουργούν.

Τα προβλήματα στο νοσοκομείο στην ακριτική περιοχή του Έβρου έχουν ενταθεί μετά από την συγχώνευση του με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καταγγέλλουν στο iefimerida κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί ασθενείς –όπως λένε- αναγκάζονται να διασχίσουν ακόμη και 180 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και να βρουν γιατρό ή να υποβληθούν σε εξετάσεις. Αρκετοί αναγκάζονται να πληρώσουν για να πάνε σε ιδιώτη γιατρό. Η Πρωτοβουλία Συλλόγων και Φορέων για την Αναβαθμισμένη Αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ζητάει από την κυβέρνηση να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ακόμη και στην Αθήνα. 
3 κλινικές κλειστές
Αυτή τη στιγμή κλειστές -εδώ και 1 χρόνο- λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν η Οφθαλμολογική κλινική και η Ουρολογική κλινική, κλειστή εδώ και 4 χρόνια παραμένει η Οδοντιατρική κλινική, ενώ δεν υπάρχει καθόλου Δερματολογική κλινική, αλλά ούτε και νευροχειρουργός. «Αυτό που δεν έχει σκεφτεί κανένας είναι: Όταν αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα θα μπορέσουμε να φθάσουμε ζωντανοί μέχρι το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης;» δηλώνει με οργή στο iefimerida η κ. Ευανθία Ορφανού κάτοικος της Ορεστιάδας, και προσθέτει: «Εφ’ όσον στο Διδυμότειχο δεν έχουμε νευροχειρουργό, αν συμβεί ένα τροχαίο και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δεν εφημερεύει, τότε θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο της Καβάλας, δηλαδή να διανύσουμε 250 χιλιόμετρα! Μπορείτε να το αντιληφθείτε αυτό»; Η κ. Ορφανού υποστηρίζει πως για το Ιατρείο Πόνου που χρειάζεται πρέπει να πηγαίνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη. «Επίσης για να βρω ογκολόγο πρέπει να πάω στην Αλεξανδρούπολη, εδώ δεν υπάρχει». 
Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο ουσιαστικά υπολειτουργεί, εξυπηρετεί περίπου 80 χιλιάδες κατοίκους, από το Ορμένιο στα σύνορα με την Βουλγαρία, την Ορεστιάδα, μέχρι και το Σουφλί. «Υπάρχει διγλωσσία από τους πολιτικούς. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα λυθεί το πρόβλημα αλλά φαίνεται πως μας κοροϊδεύουν! Ζητάμε την αναβαθμισμένη αυτονομία του νοσοκομείου, ενισχύοντας το με γιατρούς, νοσηλευτές και μηχανήματα που λείπουν», δηλώνει στο iefimerida η κ. Φανή Μπαχαρίδου κάτοικος της Νέας Βύσσας και μέλος της Πρωτοβουλίας Φορέων και Συλλόγων. «Φοβόμαστε ότι το νοσοκομείο θα υποβαθμιστεί και άλλο, σύσσωμη η τοπική κοινωνία», καταλήγει η κ. Μπαχαρίδου. 
Ο διοικητής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Στέφανος Καρακόλιας δήλωσε στο iefimerida πως υπάρχουν «μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό» και πως ο ίδιος έχει στηρίξει την πρωτοβουλία των συλλόγων και φορέων των κατοίκων για αυτονόμηση του νοσοκομείου. Επιπλέον τονίζει πως αυτή τη στιγμή μεταξύ άλλων υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις τακτικές διακομιδές με ασθενοφόρα. «Λόγω υποστελέχωσης στο ΕΚΑΒ δεν μπορούν να γίνουν οι τακτικές διακομιδές. Δεν μιλάω για τα επείγοντα αλλά για τις τακτικές διακομιδές ασθενών. Αν κάποιος πάρει εξιτήριο μετά το μεσημέρι δεν υπάρχει δυνατότητα να διακομιστεί με ασθενοφόρο και αναγκαστικά παραμένει μέσα στο νοσοκομείο μέχρι την επόμενη μέρα!», υποστηρίζει ο κ. Καρακόλιας. 
Η απίστευτη ιστορία με το μηχάνημα ουρολογικού ελέγχου 
Τον περασμένο χρόνο το iefimerida είχε κάνει και πάλι «αυτοψία» στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και είχε καταγράψει τις τεράστιες ελλείψεις. Τότε είχε παρουσιάσει και το μηχάνημα ουρολογικού ελέγχου που βρισκόταν παρατημένο σε ένα γραφείο, αφού δεν υπήρχε κανένας γιατρός για να το λειτουργήσει. Μέχρι σήμερα κανένας γιατρός δεν πήγε στο νοσοκομείο για να καλύψει αυτό το κενό. 
Αμέσως μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας, όχι μόνο δεν έγινε κάποια κίνηση για την τοποθέτηση γιατρού στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για να δουλέψει το εν λόγω μηχάνημα, αλλά σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, έγινε προσπάθεια από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έτσι ώστε το μηχάνημα το οποίο είδαν οι αρμόδιοι στις φωτογραφίες του iefimerida να φύγει από το Διδυμότειχο και να πάει στην Αλεξανδρούπολη!
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου που εμπόδισαν την απομάκρυνση του ιατρικού μηχανήματος. Η απίστευτη ιστορία με το μηχάνημα ουρολογικού ελέγχου φανερώνει την λογική με την οποία αντιμετωπίζει η κρατική μηχανή τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. 
Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μιλούν στο iefimerida για τον “Γολγοθά” που βιώνουν λόγω των τραγικών ελλείψεων στο νοσοκομείο
Ο «Γολγοθάς» της Ορθοπεδικής Κλινικής
Η Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου Διδυμοτείχου μέχρι πριν από λίγους μήνες λειτουργούσε με έναν γιατρό! Ο διευθυντής της Κλινικής κ. Βασίλης Γαλάνης μη αντέχοντας άλλο αυτή την δραματική κατάσταση είχε υποβάλει την παραίτηση του. «Έβρισκα μπροστά μου όλα τα χειρουργεία, κατάγματα, σοβαρά προβλήματα, έχουμε μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων στο νομό», τονίζει στο iefimerida ο κ. Γαλάνης και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει προσωπικό στην Ορθοπεδική Κλινική. Ποιος θα παρακολουθήσει τους ασθενείς; Δεν είναι μόνο το χειρουργείο. Τον περασμένο Φεβρουάριο έμεινα μόνος μου στην Κλινική! Υπέβαλα την παραίτηση μου αλλά την πήρα πίσω λίγες μέρες μετά που τοποθετήθηκε ένας γιατρός. Πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπεια του ασθενούς. Δεν μπορώ να τον στέλνω στην Αλεξανδρούπολη ή να μην μπορώ να του εγγυηθώ την μετεγχειρητική παρακολούθηση. Αλλά και στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πολλές φορές δυσανασχετούν όταν στέλνουμε εκεί κάποιον ασθενή γιατί είναι τριτοβάθμιας περίθαλψης, δικαιολογημένα δυσανασχετούν. Πέφτουμε πάνω στους ασθενείς μας, υπερβαίνουμε εαυτούς για να ανταπεξέλθουμε», καταλήγει ο κ. Γαλάνης. 
«Κίνδυνος για τους ασθενείς»
«Συγχωνεύθηκαν δυο ανόμοια νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν ούτε να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου κ. Στάθης Στάμος. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα και με τα ασθενοφόρα, καθώς για όλη την περιοχή έχουμε μόνο δυο. Αν έχουμε δυο ατυχήματα την ίδια ώρα και το νοσοκομείο έχει εφημερία δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί», τονίζει. Ο κ. Παναγιώτης Φυδανάκης, πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών Έβρου επισημαίνει πως «η συγχώνευση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Το επιβάρυνε και οικονομικά, είναι πιο κοστοβόρο τώρα. Τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι πολλά με κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών», καταλήγει ο κ. Φυδανάκης. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης επισημαίνει στο iefimerida πως είναι άμεση ανάγκη για την περιοχή η αυτονόμηση του νοσοκομείου. «Ζητάμε την αυτονόμηση του νοσοκομείου. Μας είχαν υποσχεθεί την αυτονόμηση και ακόμη περιμένουμε. Το προσωπικό έχει ενισχυθεί αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει 80 χιλιάδες κόσμο», καταλήγει ο κ. Πατσουρίδης. 
Το παροπλισμένο μηχάνημα ουρολογικού ελέγχου που είχε παρουσιάσει το iefimerida πέρυσι. Οι αρμόδιοι αντί να στείλουν προσωπικό να το δουλέψει ζήτησαν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα