Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο δασολόγος από την Ξάνθη που πέτυχε με την βιολογική καπνοπαραγωγή

Κοινοποίηση

Η ζωή στην ελληνική ύπαιθρο φαίνεται πως ήταν προδιαγεγραμμένη για τον Ξανθιώτη Γιάννη Λυπηρίδη, ο οποίος, μετά τις σπουδές του στη Δασολογία, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Αν και η ζωή τα έφερε διαφορετικά, ο 37χρονος καπνοπαραγωγός από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης αποδεικνύει πως με πείσμα και σκληρή δουλειά, όλα είναι εφικτά. «Δεν είχα καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή, αν και η αλήθεια είναι πως μου άρεσε. Κάνοντας αργά και σταθερά βήματα, είδα ότι με το επάγγελμα του αγρότη μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου» τονίζει στην «ΥΧ».
Αφού πειραματίστηκε στα πρώτα του βήματα, σύντομα κατέληξε στην καπνοπαραγωγή, και δη στην βιολογική καλλιέργεια της ποικιλίας Βιρτζίνια. Το έναυσμα δόθηκε από την ΣΕΚΕ, όταν προχώρησε σε επενδύσεις στην περιοχή του (φυτώρια, ξηραντήρια κ.ά.).
Ο δασολόγος από την Ξάνθη που βρήκε τον δρόμο του στο χωράφιΓια τον ίδιο, όμως, η γνώση ήταν πάντα απαραίτητη, και ήδη από την αρχή της πορείας του είχε αρχίσει να παρακολουθεί σεμινάρια βιολογικής καλλιέργειας κ.λπ., για να αδράξει στη συνέχεια την ευκαιρία και να επιμορφωθεί και στην καπνοκαλλιέργεια. «Η μόρφωση είναι κατά την γνώμη μου το Α και το Ω, με δεδομένο ότι διαθέτει κάποιος όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή γη, εξοπλισμό, κ.ά.», υπογραμμίζει. Και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι υπάρχει αποτέλεσμα όταν είσαι ακριβής και γνώστης της καλλιέργειας. Το κέρδος είναι οριακό, και για αυτό δεν επιτρέπονται λάθη».
Σήμερα, καλλιεργεί 60 περίπου στρέμματα με καπνά, 50 με κτηνοτροφικά ψυχανθή, ενώ παράγει πατάτες και καλαμπόκι. «Η καπνοκαλλιέργεια δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Κι επειδή είναι βιολογική, απαιτεί πολύ χειρωνακτική εργασία και πολλές ώρες στο χωράφι», αναφέρει.
Για τον ίδιο, ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να διαθέτει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, κυρίως, όμως, εργατικότητα και διορατικότητα. «Είναι σημαντική η ενημέρωση, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει», τονίζει. «Θεωρώ ότι η πολιτεία δεν προσπαθεί να ωθήσει τους αγρότες προς την παραγωγή. Δεν παρέχει παραγωγικά κίνητρα. Για μένα, θα έπρεπε να αλλάξει εξολοκλήρου η αγροτική πολιτική. Να μην στρέφονται όλα γύρω από τις επιδοτήσεις που λαμβάνονται μέσα από τις δηλώσεις στρεμμάτων».
Ο δασολόγος από την Ξάνθη που βρήκε τον δρόμο του στο χωράφι
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής του είναι ο κατακερματισμός της γης, πρόβλημα που αντιμετώπισε και ο ίδιος, καθώς κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βρει αγροτεμάχια προς ενοικίαση και να τα καλλιεργήσει. «Για να καλλιεργήσεις 30 ή 40 στρέμματα πρέπει να συνεννοηθείς με 20 ανθρώπους», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ είναι δύσκολο να στραφεί κάποιος σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως στις δενδρώδεις, «γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να νοικιάσεις ένα χωράφι πάνω από μια 5ετία».
Γι’ αυτό και πιστεύει ότι για να ξεκινήσει σήμερα κάποιος, καλό είναι να διαθέτει γη αλλά και εξοπλισμό. «Απαιτούνται πολλά χρήματα για να ξεκινήσεις. Απαιτείται, όμως, και προσωπική εργασία». Όπως εξηγεί, επειδή το κόστος είναι οριακό, είναι πολλές φορές οικονομικά ασύμφορο να προσλαμβάνεται προσωπικό. «Πρέπει οπωσδήποτε να δουλεύεις ο ίδιος», τονίζει. Μάλιστα, η αρχή είναι πάντα δύσκολη, καθώς η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα έχει πάντα ρίσκο. «Στα πρώτα σου βήματα είσαι πιο επιρρεπής σε λάθη γιατί δεν γνωρίζεις καλά την καλλιέργεια ή τις φροντίδες που πρέπει να κάνεις. Και εκεί χρειάζεται προσοχή, για να μην φέρει το ένα πρόβλημα το άλλο».
Γι’ αυτό και θεωρεί σημαντική την παρουσία του ΕΛΓΑ. «Υπήρξαν χρονιές που το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στα καπνά. Τουλάχιστον, να παίρνεις τα έξοδά σου», αναφέρει.
Ο δασολόγος από την Ξάνθη που βρήκε τον δρόμο του στο χωράφι
Ο 37χρονος παραγωγός ξεκίνησε χωρίς να αξιοποιήσει κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, μια και δεν είχε τη δυνατότητα. Αναμένει ωστόσο την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προκειμένου να ανανεώσει τον γερασμένο εξοπλισμό που διαθέτει. «Εάν κάποιος συνδυάσει το πρόγραμμα του Νέου Αγρότη και των Σχεδίων Βελτίωσης και θέλει να γίνει αγρότης, μπορεί να πάρει τα εργαλεία για τη δουλειά του».
Το μέλλον εξακολουθεί να το βλέπει στη γη, ενώ στους στόχους του είναι να ασχοληθεί με την τυποποίηση και το λιανικό εμπόριο.
ypaithros.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα