Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κατασκευάζει νέο μικροδορυφόρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κοινοποίηση

Στην Περιφέρεια Κοζάνης για τις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Ψηφιακής Ενημέρωσης», που διοργανώνουν από κοινού ως αύριο (29/7) το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης βρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. 
Οι σχετικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνουν την υλοποίηση εργαστηρίων για την εκμάθηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές, νέους και ενήλικες, την παροχή ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. 
«Πολιτεία, Κοινωνία και Επιχειρηματικότητα –δήλωσε ο Ν. Παππάς- οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να συλλογιστούμε πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα. Έχουμε συνειδητοποιήσει σαν λαός ότι οι ανισότητες, περιφερειακές και κοινωνικές, είναι η ρίζα των μεγάλων αδικιών, η ρίζα για τις επόμενες μεγάλες κρίσεις. Δικός μας στόχος είναι να εξαλειφθούν οι ανισότητες αυτές». 
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συναντήθηκε σήμερα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κώστα Μασσέλο, και τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλη Κωστόπουλο. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας που ασχολείται με τον τομέα του διαστήματος.
Οι δύο καθηγητές ενημέρωσαν τον Ν. Παππάς για τη δρομολόγηση της ανάπτυξης τριών νέων μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν εξ’ ολοκλήρου από τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε μια δράση που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, μετά από σχετική πρόβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Με τους νέους μικροδορυφόφους, που αναμένεται να παραδοθούν –έτοιμοι προς εκτόξευση- σε διάστημα 18 μηνών, θα δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και προς αξιοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα εφαρμογών παρατήρησης – παρακολούθησης της Γης, η ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, καθώς και η εποπτεία –για ρύθμιση και έλεγχο- του φάσματος, που αποτελεί έναν σπάνιο δημόσιο πόρο.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής η συγκεκριμένη δράση θα αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για προσέλκυση Ελλήνων ερευνητών που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος και σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό. Για την κατασκευή των μικροδορυφόρων θα απασχοληθούν ερευνητές ελληνικών Πανεπιστημίων ενώ θα αξιοποιηθεί και ελληνική τεχνολογία. Θα αποτελέσει σε συσχετισμό με ειδικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, πλατφόρμα εκπαίδευσης για την ειδίκευση νέων επιστημόνων. 
«Ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη του προγράμματος κατασκευής τριών μικροδορυφόρων –τόνισε ο Ν. Παππάς-, μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει πίσω στη χώρα μας επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος, αλλά και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες παραγωγής και απασχόλησης σε μία σειρά από τομείς. Οι  εφαρμογές, που θα προκύψουν, είναι απεριόριστες. Ο τομέας του διαστήματος μπορεί να βάλει την Ελλάδα στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή υψηλής τεχνολογίας».
Από την πλευρά του ο ΓΓΤΤ Β. Μαγκλάρας, σημείωσε ότι από την «αρχή πιστέψαμε ότι ο τομέας του διαστήματος μπορεί να μετατραπεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Και να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό, μέσω καινοτόμων εφαρμογών, τις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα δημιουργήσει πληθώρα εφαρμογών για το Δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα για να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στην πατρίδα μας και οι οποίες ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα».
Εκ μέρους των καθηγητών, ο Β. Κωστόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογράμμισε: «Πριν από λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο Πατρών εκτόξευσε έναν μικροδορυφόρο, μια προσπάθεια που έχει επενδεδυμένη γνώση τουλάχιστον δέκα ετών. Είναι πολύ σημαντικό ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, με πάρα πολύ γρήγορα ανακλαστικά, αυτήν τη γνώση αποφάσισε να την περάσει στο επόμενο στάδιο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης που εξασφάλισε το υπουργείο, είναι να παραδώσουμε σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα μία συστοιχία μικροδορυφόρων με υψηλές δυνατότητες».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην Περιφέρεια Κοζάνης επισκέφτηκε αρχικά το χωριό Ποντοκώμη, όπου ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, μεταξύ άλλων και για την πρόοδο των εργασιών για τη μετεγκατάσταση του χωριού, καθώς στο υπέδαφός του βρέθηκε πλούσιο κοίτασμα σε λιγνίτη. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Πεντάλοφο Κοζάνης, χωριό στο οποίο πραγματοποιείται  η «Εβδομάδα Ψηφιακής Ενημέρωσης»,  και μια περιοχή που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Rural Broadband Internet. 
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συζήτησε με τους ερευνητές του ΕΑΠ για τις δράσεις και τις ερευνητικές τους πρωτοβουλίες και αργότερα μίλησε στην κεντρική εκδήλωση της «Εβδομάδας Ψηφιακής Ενημέρωσης», με θέμα «Τα ευρυζωνικά δίκτυα και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, Βασίλης Καρδάσης, ο Δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος Πενταλόφου, Κώστας Χονδροκώστας, και ο διαμερισματάρχης Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΤΕ, Γιάννης Τσιλφίδης. 
efsyn.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα