Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μανιφέστο» τουρκισμού για τη Θράκη στον ΟΑΣΕ, από «μειονοτικές» οργανώσεις

Κοινοποίηση

Παρεμβάσεις από οργανώσεις που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της προώθησης της σκληρής τουρκικής ατζέντας για το μειονοτικό στη Θράκη έγιναν στη διεθνή Σύνοδο της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία στις 11-22 Σεπτεμβρίου, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως χώρα που παραβιάζονται συστηματικά ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
Παρόντες στη Σύνοδο εκπρόσωποι του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης», της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» και του «Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων της Ρόδου και της Κω». 
Καθώς είναι στην επικαιρότητα το θέμα που προέκυψε με τη γνωστή ως τροπολογία Κοντονή, στις παρεμβάσεις στον ΟΑΣΕ γίνεται ειδική αναφορά στη μη αναγνώριση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και στην μη αδειοδότηση λειτουργίας Συλλόγων  που έχουν στον τίτλο τους τον όρο «τουρκικός». Συγχρόνως όμως με αφοπλιστική ειλικρίνεια στις παρεμβάσεις τους οι Σύλλογοι αυτοί παραδέχονται ότι το μείζον θέμα είναι η αποδοχή και αναγνώριση της «τουρκικής ταυτότητας» σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Στο σημαντικό αυτό φόρουμ οι συγκεκριμένες οργανώσεις πρόβαλλαν την πιο ακραία ατζέντα του τουρκισμού στη Θράκη  και ζητούν από τον Διεθνή Οργανισμό να παρέμβει προς την Ελλάδα…
Στη Σύνοδο πάντως κατατέθηκαν απαντητικά κείμενα από τον Έλληνα Αντιπρόσωπο στον ΟΑΣΕ, που απορρίπτουν έναν προς ένα τους ισχυρισμούς των Συλλόγων αυτών.
Στη συνεδρίαση με θέμα «Ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή στο πολιτικό και δημόσιο χώρο» η παρέμβαση έγινε από την Περβίν Χαϊρουλλαχ, που κατήγγειλε την ύπαρξή του εκλογικού πλαφόν του 3% που παρεμποδίζει, όπως είπε, την αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκικής μειονότητας, ενώ ο Ονούρ Μουσταφά (και αυτός εκ μέρους του Συλλόγου Επιστημόνων) πρόσθεσε πως «επί πολλά χρόνια η Ελλάδα διοικείται με αυτό το τούρκο-μουσουλμανικό κόμπλεξ και με  αυτήν την ρατσιστική προσέγγιση».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της συγκεκριμένης οργάνωσης, που «εργολαβικά» έχει αυτοχρισθεί «εκπρόσωπος της Τουρκικής Μειονότητας Θράκης»:
«Οι επιθέσεις εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς οι Ελληνικές Αρχές απέτυχαν να τακτοποιήσουν και να φέρουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον τζαμιών, ένας βοηθός του εκλεγμένου Μουφτή Ξάνθης απήχθη, ο εκλεγμένος Μουφτής δέχθηκε απειλές για την ζωή του, γουρουνοκεφαλή πετάχτηκε έξω από τα σεμινάρια Κορανίου, το αυτοκίνητο ενός μειονοτικού δημοσιογράφου κάηκε, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ΚΙΕΦ έγινε διάρρηξη και το πιο θλιβερό έκλεψαν το αυτοκίνητο στο οποίο είχε χάσει την ζωή του σε ένα ύποπτο ατύχημα ο Ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος το 1995, ένα συνέδριο που οργανώθηκε  από το Κόμμα της Τουρκικής Μειονότητας στην Αθήνα έγινε στόχος των μελών της ρατσιστικής Χρυσής Αυγής. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η Μειονότητα.
Αυτές οι επιθέσεις υποδεικνύουν ότι αυτά τα κηρύγματα μίσους και συκοφαντίας στοχοποιούν την εθνική τουρκική ταυτότητα της Μειονότητας και τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά της.
«Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης καλεί τον ΟΑΣΕ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να καλέσουν την Ελλάδα να σταματήσει άμεσα τις διακρίσεις που στοχοποιούν την Τουρκική Μειονότητα, να παρακολουθούν τη νομική διαδικασία στην Ελλάδα και καλούμε την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη της ιστορικής Τουρκικής Μειονότητας στην Ελληνική επικράτεια που διαμένει στη Δυτική Θράκη πριν η Δυτική Θράκη περιέλθει στην Ελλάδα και πριν από την Συνθήκη της Λωζάννης».
Με την άλλη παρέμβασή του ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης καλεί την Ελλάδα:
«Να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις τουΕΔΑΔ του 2008 σχετικά με την επαναλειτουργία της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Να σεβαστεί και να προωθήσει την ίδρυση της «Πολιτιστικής Ένωσης Τούρκων Γυναικών Ροδόπης» και της «Ένωσης Νέων Μειονότητας Έβρου» που βασίζονται στις αποφάσεις του 2008. Να διασφαλίσουν ότι όλοι απολαμβάνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είτε ατομικά είτε ως ομάδα χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς στη βάση της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Να άρει κάθε περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που συνιστά διάκριση σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας».
Ο Σύλλογος Επιστημόνων κάνει αναφορά και στο θέμα της δίγλωσσης εκπαίδευσης και κυρίως στο θέμα της «τουρκικής ταυτότητας».
«Είναι γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζει μητρική γλώσσα της μειονότητας την τουρκική και παρέχει τουρκική εκπαίδευση σε μειονοτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι δίγλωσσα για όλα τα μέλη της μειονότητας στην Δυτική Θράκη.
Δυστυχώς και παραδόξως το Ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει την μειονότητά μας ως Τουρκική, αλλά ως Μουσουλμανική Μειονότητα. Λόγω αυτού του βασικού ζητήματος ταυτότητας, πολλά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέκυψαν ειδικά από την δεκαετία του ’80.
Μέχρι τότε το Ελληνικό κράτος αναγνώριζε την Μειονότητα μας ως τουρκική με ταμπέλες «Τουρκική Μειονότητα» έξω από τα μειονοτικά σχολεία και τις ΜΚΟ. Από την δεκαετία του ’80 όλες οι ταμπέλες άλλαξαν σε «Μουσουλμανική μειονότητα» και οι νόμιμες ΜΚΟ που είχαν τη λέξη «Τουρκικός» στον τίτλο τους απαγορεύθηκαν από τις ελληνικές Αρχές. Βάσει αυτής της απαγόρευσης της εθνικής ταυτότητας η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» που ιδρύθηκε το 1927, η «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» που ιδρύθηκε το 1928, η «Ένωση Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης «που ιδρύθηκε το 1936, έκλεισαν το 1983. Εκτός αυτού του κλεισίματος, το Ελληνικό κράτος επίσης δεν επιτρέπει επίσημα την ίδρυση κάθε είδους μειονοτικού οργανισμού που περιλαμβάνει το «Τουρκικός» ως όρο εθνικής καταγωγής στον τίτλο του».
«..Καλούμε το Ελληνικό κράτος να διασφαλίσει τα δικαιώματα και να εγγυηθεί τις ίσες ευκαιρίες στην Τουρκική μειονότητα  στην εκπαίδευση σε σχέση με την πλειονότητα. Να σταματήσει τις διακρίσεις στη Δυτική Θράκη μεταξύ της μειονότητας και της πλειονότητας. 
Από το 2010 η Ελλάδα περνάει την οικονομική κρίση. Η Δυτική Θράκη για πολλά χρόνια είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας.
… Η Τουρκική μειονότητα υποφέρει περισσότερο από την κρίση καθώς οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ανεργία που φθάνει στο χώρο της μειονότητας το 50%.
Ακόμη και οι απόφοιτοι πανεπιστημίου είναι άνεργοι, ή υποχρεώνονται να γυρίσουν στις οικογένειές τους και να δουλέψουν στα χωράφια η αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό…».
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, περιγράφουν μια εικόνα, ότι πολλά χωριά εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους, ενώ τα υπόλοιπα χωριά στον ορεινό όγκο υποφέρουν καθώς το κράτος δεν προσφέρει τις κατάλληλες υποδομές.
Βρίσκουν έτσι την ευκαιρία να αποδώσουν σε αυτή την κατάσταση το «κίνητρο» της Ελλάδας να κλείσει περίπου 60 μειονοτικά δημοτικά σχολεία αν και παραδέχεται ότι ο λόγος ήταν η οικονομική κρίση και η έλλειψη μαθητών…
«…Η Τουρκική Μειονότητα αριθμεί 140.000-145.000 μέλη. Σαν αντιπρόσωποι της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες στην Δυτική Θράκη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκική μειονότητα.
Η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν μπορεί να απολαύσει τα δικαιώματα της που εκπηγάζουν από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά στάνταρτ. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα της έκφρασης, όπου για παράδειγμα οι αρχές αυξάνουν την πίεση στους εκλεγμένους μουφτήδες…».
Και τέλος οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημόνων καλούν «το Ελληνικό κράτος, να σεβαστεί τις προβλέψεις των διεθνών στάνταρτ των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, να σεβαστεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης  της Τουρκικής Μειονότητας, και να πάρει ειδικά μετρά για την προστασία των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου».
Δείτε εδώ και εδώ τα έγγραφα από τον ΟΑΣΕ. 
Του Νίκου Μελέτη – liberal.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα