Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις Τσίπρα-Καμμένου για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»

Κοινοποίηση

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μπαράζ συνεννοήσεων προηγήθηκε προκειμένου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να… αναδιπλωθούν, τόσο για το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού ως «Τουρκικής» της Μουσουλμανικής Ένωσης Ξάνθης, όσο και για το νομοσχέδιο που αφορά στην ταυτότητα φύλου.
Μετά την πλήρη στήριξη που παρείχαν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά στον κυβερνητικό εταίρο για την υπόθεση του Noor1, οι ΑΝΕΛ ήταν κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα έπρεπε να βάλουν πλάτη καταπατώντας μία ακόμα από τις «κόκκινες γραμμές» τους.
Ποιοι συναντήθηκαν στο Μαξίμου 
Ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, για την αλλαγή στάσης από τους ΑΝΕΛ αναφέρουν πως χθες το απόγευμα υπήρξαν συννενοήσεις «κορυφής» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον Πάνο Καμμένο, ενώ παρόντες ήταν στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ και η σύσκεψη διήρκεσε περί τη μία ώρα. Καταλήγοντας στο ότι θα προστεθεί η φράση «τηρουμένων και των διατάξεων του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)», ώστε να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες των ΑΝΕΛ περί αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Θράκης.
«Αναγκαία συμβίωση»
 Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι και οι δυο πλευρές αναγκάζονται σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την πλειοψηφία των «153».
Τακτά πυκνά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμίζουν ότι «είναι άλλο η κυβερνησιμότητα της χώρας και άλλο οι απόψεις», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ενίοτε κάποια πράγματα λειτουργούν εκτονωτικά, πλην όμως στα κρίσιμα συσπειρώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ενδιαφέρον έχει τέλος η δυσφορία ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όλο το καλοκαίρι ανέλαβαν την «υπεράσπιση Καμμένου» με αποτέλεσμα να χαιρετίζουν  την…αναδίπλωση των ΑΝΕΛ και να σημειώνουν με νόημα: «αν μπορούσαν ας έκαναν και διαφορετικά».!
Το χρονικό της αναδίπλωσης των ΑΝΕΛ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας στη Βουλή τον Πάνο Καμμένο, για τις συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και την υπόθεση του Noor 1 και τώρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι βουλευτές του δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και την ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», στα οποία είχαν αντιταχθεί αρχικά.  
Ενώ αρχικά τάχθηκαν απολύτως κατά, ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε με μια λακωνική ανακοίνωση και χωρίς παραπάνω αναλύσεις, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη βουλή, ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά».
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΑΝΕΛ θα πουν «ναι» και στην τροποποιημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης ρύθμιση για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» για την οποία είχαν αντιταχθεί -με αποτέλεσμα να την αποσύρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για να την επαναφέρει τροποποιημένη.
Η νέα συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου ερμηνεύεται και ως απάντηση στο «μπλόκο» που προσπάθησε να στήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης. «Διπλές πλειοψηφίες, τέλος», «επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίζει διατάξεις, ακόμη κι αν συμφωνεί, εφόσον αυτές δεν στηρίζονται και από την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή και από τους ΑΝΕΛ. Με το «μπλόκο» στα κυβερνητικά νομοσχέδια είχε συνταχθεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα