Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν τον κόσμο οι φωτογραφίες ενός Ξανθιώτη στο Reuters

Κοινοποίηση

Ένας πατέρας πέφτει στα γόνατα και φιλά τα χέρια των παιδιών του, με τα οποία τον χωρίζει μια συρμάτινη περίφραξη. 
Κάποιες από τις αμέτρητες, καθημερινές ιστορίες προσφύγων που απηχούν τον πόνο, τον αποχωρισμό, τη βία, τον πόλεμο, την αβεβαιότητα, αλλά και παράλληλα την ελπίδα, την επανένωση, τη λύτρωση, εκτυλίσσονται και στην Κύπρο. 
Η κύρια φωτογραφία του θέματος επελέγη τη Δευτέρα στις καλύτερες της ημέρας από όλο τον κόσμο, από τους συντάκτες του Πρακτορείου Reuters (Editors Choice Pictures). 
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Γιάννης Κούρτογλου που έλκει την καταγωγή του από την Ξάνθη, απαθανατίζει τον Αμάρ Χαμάσο από τη Συρία, ο οποίος ζει στην Κύπρο, ανήμπορο να σφίξει στην αγκαλιά του τα αγαπημένα του πρόσωπα, να τα καλοσωρίζει με τον ιδιαίτερο, αλλά και αντιφατικό αυτόν τρόπο πίσω από τον φράχτη. 
Ο Αμάρ είχε χωριστεί από τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του πριν από ένα χρόνο από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, όταν μια αεροπορική επιδρομή διέλυσε το σπίτι τους, σκοτώνοντας και ένα από τα πέντε παιδιά του. 

Η οικογένειά του, που είχε μείνει πίσω, έφτασε με πλοιάριο μαζί με 300 ακόμη συμπατριώτες τους στα βορειοδυτικά παράλια της Κύπρου, ολοκληρώνοντας τη δική τους μικρή Οδύσσεια –μέχρι την επόμενη.

Οι μετανάστες επέβαιναν δύο πλοιαρίων που επισημάνθηκαν με ραντάρ και ρυμουλκήθηκαν το Σάββατο το ένα στο αλιευτικό καταφύγιο στο Λατσί και το άλλο στον Πύργο Τηλλυρίας. 

Όπως ανέφεραν στην αστυνομία για τη μεταφορά τους πλήρωσαν δύο χιλιάδες δολάρια ο καθένας. Τα δύο πλοιάρια φαίνεται να απέπλευσαν από την Μερσίνα της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποβίβαση προσφύγων στο νησί σε μία μόνο μέρα.

Παραθέτουμε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περασμένη Κυριακή στον χώρο φιλοξενίας άτυπων μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου μεταφέρθηκαν για καταγραφή.

philenews.com
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα