Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά, αλλά στη φοιτητική εστία Ξάνθης δεν έχουν ζεστό νερό

Κοινοποίηση

Δραματική είναι η κατάσταση σε πολλές φοιτητικές εστίες της χώρας, με τα προβλήματα στη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών συνεχώς να αυξάνονται. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του εκπροσώπου των φοιτητών της εστίας στην Ξάνθη στον RealFM 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο οποίος υποστηρίζει ότι ενώ έχουν δαπανηθεί 2 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην εστία, οι φοιτητές δεν έχουν ζεστό νερό. Παράλληλα, “κόλαφος” είναι το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το Ινστιτούτο Νεολαίας Δια Βίου Μάθησης, που έχει τη διαχειριστική ευθύνη των περισσότερων φοιτητικών εστιών, καθώς φαίνεται να εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης.
“‘Έκαναν έργο για φωτοβολταϊκά 2 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή πολλές μέρες δεν έχουμε ζεστό νερό . Έχουμε φωτοβολταϊκά στις εστίες και ακόμα λειτουργούμε με τα μπόιλερ” κατήγγειλε συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Ξυπόλυτος, εκπρόσωπος φοιτητών στις εστίες της Ξάνθης, στην ίδια εκπομπή.
Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην εστία, ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές όλα τα κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Όπως είπε, 50 δωμάτια δεν μπορούν να επισκευαστούν γιατί έχουν υποστεί καθίζηση, υπάρχει μούχλα στους διαδρόμους , ενώ οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για την επισκευή των ζημιών στα δωμάτιά τους, πχ για πόμολο ή για βρύση. Επίσης, χαρακτήρισε τις εστίες “ξέφραγο αμπέλι” καθώς, όπως λέει, υπάρχουν μόνο δύο άτομα για τη φύλαξη του χώρου. “Μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουμε, ένα παιδί έπεσε θύμα ληστείας για ακόμη μια χρονιά” τόνισε.
Όσον αφορά στη σίτιση, ανέφερε ότι λόγω λήξης των συμβάσεων (μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και εργολάβων) έχει ήδη κλείσει η λέσχη Κομοτηνής, ενώ στην Ξάνθη οι συμβάσεις λήγουν στις 5 Δεκεμβρίου.
Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μούχλα στα μπάνια, σπασμένες ψευδοροφές και σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια.
Όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, Αρχοντία Παπαγεωργίου στην ίδια εκπομπή, εκτός από τις τριτοκοσμικές υποδομές οι φοιτητές από χθες αντιμετωπίζουν ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό της σίτισης.
“Το πρόβλημα της σίτισης υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα, χθες όμως μας έκοψαν τελείως τη σίτιση, δεν άνοιξε το εστιατόριο. Μας είπαν ότι δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προς την εργολαβία που έχει αναλάβει τη σίτιση” υπογράμμισε.
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες κινητοποίηση στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά όπως είπε η κ. Παπαγεωργίου δεν πήραν απάντηση ούτε για τη σίτιση ούτε για το πρόβλημα της στέγασης, με δεδομένο ότι 222 φοιτητές δεν πήραν δωμάτιο ενώ έκαναν αίτηση. “Μας είπαν ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα. Παρ’ όλα αυτά πέταξαν το μπαλάκι στο υπουργείο” ανέφερε.
energypress.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα