Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θλίψη στην Ξάνθη – Πέθανε ο εργάτης που είχε τραυματιστεί σοβαρά στην ΕΛΒΙΖ

Κοινοποίηση

Έχασε τη μάχη με το θάνατο το Σάββατο 4 Νοέμβρη ο εργαζόμενος της ΕΛΒΙΖ στο Πετροχώρι Ξάνθης που τραυματίστηκε σοβαρά στις 3 Νοέμβρη σε εργατικό «ατύχημα», το οποίο έγινε στο λεβητοστάσιο των εγκαταστάσεων της εταιρίας, όπου ο εργαζόμενος έκανε εργασίες συντήρησης στη δεξαμενή συμπυκνωμάτων.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, «πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του συναδέλφου μας στην ΕΛΒΙΖ, νέο εργατικό “ατύχημα” με θύμα έναν συνάδελφο, εργαζόμενο ως οδηγός σε courier, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, έρχεται να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο».
Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος της ΕΛΒΙΖ, δυστυχώς κατέληξε στο ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης όπου νοσηλευόταν  με βαριά τραύματα – εγκαύματα που είχε υποστεί μετά το εργατικό ατύχημα.
Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ «εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Τον συνάδελφο δεν τον θρηνεί μόνο ο περίγυρος του, αλλά όλη η εργατική τάξη του Νομού μας, καθώς αποτελεί ένα ακόμη θανατηφόρο “ατύχημα” στο βωμό των κερδών των εργοδοτών, κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας».
Οι ταξικές δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Για τα εργατικά “ατυχήματα”, δεν φταίει η κακιά η ώρα, δεν είναι τυχαία, είναι εγκλήματα των αφεντικών. Σοβαρότατες ευθύνες της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, για τα δεκάδες εργατικά “ατυχήματα” που έχουν συμβεί από την αρχή του έτους αλλά και για τους δεκάδες νεκρούς εργάτες που πήγαν για το μεροκάματο αλλά δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους.
Η πλήρης διάλυση και απονέκρωση των σωμάτων επιθεώρησης εργασίας και η αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν ελέγχους έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών που δεν τηρούν πλέον κανέναν κανονισμό ασφαλείας και έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονες γαλέρες.
Μάλιστα είναι τέτοια η έλλειψη ελέγχων και προστασίας των εργαζομένων, που υπάρχουν περιστατικά εργατικών “ατυχημάτων” που δεν δηλώνονται υπό την απειλή της απόλυσης.
Πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του συναδέλφου μας στην ΕΛΒΙΖ, νέο εργατικό “ατύχημα” με θύμα έναν συνάδελφο, εργαζόμενο ως οδηγός σε courier, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, έρχεται να προστεθεί στο θλιβερό κατάλογο.
Τα γεγονότα των εργατικών “ατυχημάτων” στην Ξάνθη λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στην Ελλάδα σχεδόν κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του από εργατικό “ατύχημα”, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των σοβαρών μη θανατηφόρων εργατικών “ατυχημάτων”. Επίσης οι επαγγελματικές ασθένειες, που στην ουσία δεν καταγράφονται στη χώρα μας, θερίζουν και αποτελούν την αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους, την ώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προοδεύσει σε βαθμό που να προλαμβάνονται πλήθος “ατυχημάτων”.
Και στην περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης είχαμε μεγάλη συχνότητα εργατικών “ατυχημάτων”, αλλά και τώρα την περίοδο της ύφεσης έχουμε τσάκισμα στις ζωές των εργαζομένων και μάλιστα σε κλάδους που μέχρι τώρα δεν είχαν συχνότητα εργατικών “ατυχημάτων”.
Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους συνολικά να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια, με την οργάνωση και την πάλη τους στους χώρους δουλειάς.
Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, δίνοντας απάντηση, στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, των μεγάλων εργοδοτών, για πλήρη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας, για την οργάνωση της πάλη μας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα περιλαμβάνουν και μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας. Όχι στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.
Η οργή για τα θύματα της τάξης μας να γίνει οργάνωση – αντεπίθεση».
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα