Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε κόκκινο συναγερμό η Πολιτική Προστασία στη Θράκη λόγω Βουλγαρίας

Κοινοποίηση


Μεγάλες ποσότητες νερού απελευθερώθηκαν από τα φράγματα της Βουλγαρίας και κατευθύνονται στην Ελλάδα
Σε επιφυλακή βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την οποία, θα εισέλθουν από τη γείτονα μεγάλες ποσότητες νερού στους ποταμούς Έβρο, ‘Αρδα και Τούντζα.
Ειδικότερα στον ποταμό Έβρο αναμένεται να εισέλθουν πάνω από 658 κυβικά μέτρα (κ.μ.)/δλτ, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, στον ποταμό ‘Αρδα άνω των 300 κ.μ./δλτ, από την 1η έως και την 3η Δεκέμβρη και στον ποταμό Τούντζα πάνω από 63 κ.μ. /δλτ, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου.
«Εφόσον ισχύουν οι ποσότητες νερού που δίνει η βουλγαρική πλευρά και δεδομένου ότι ο ποταμός Έβρος από τα 1000 κ.μ/δλτ και μετά δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα, οι προαναφερθείσες ποσότητες προστιθέμενες στα νερά των δικών μας λεκανών απορροής δύνανται να ξεπεράσουν τα 1000 κ.μ./δλτ και εφόσον αυτό συμβεί θα αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για υπερχείλιση και προφανώς η Βουλγαρία έχει γεμάτα τα φράγματά της», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, Κώστας Χουβαρδάς.
Επισημαίνει πως «δεν αρκεί η ρηματική διακοίνωση. Το μεγάλο θέμα είναι να έχουμε άμεση ενημέρωση. Πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα υπηρεσιών και στα τρία κράτη (Ελλάδα-Τουρκία-Βουλγαρία) και τα δεδομένα να είναι ανοιχτά και να ξέρουμε και την πληρότητα φράγματος και τις παροχές και τις στάθμες, ώστε να λειτουργεί σωστά η έγκαιρη προειδοποίηση. Το σωστό θα ήταν και τα τρία κράτη να συμμορφωθούν μ’ ένα κοινό πρότυπο δεδομένων ώστε να έχουμε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις. Κάποια δεδομένα δίδονται και είναι προσβάσιμα σε όλους, το θέμα είναι με τι μορφή παρέχονται και επίσης δεν δίδεται η πληρότητα των φραγμάτων που είναι ένα σημαντικό στοιχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Χουβαρδάς υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει αυτά τα θέματα να τα βλέπουμε αυτόνομα αλλά πρέπει να βλέπουμε το ποτάμι ολιστικά, γιατί ο συνδυασμός των ροών που έρχονται μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρα», συμπληρώνοντας πως και στη δική μας πλευρά υπάρχει η ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης, «πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, πέραν των σχεδίων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Για παράδειγμα όπου μπαίνουν πόρτες αυτές να ανοίγουν με αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε να διευθετηθεί η πλημμύρα και να είναι προαποφασισμένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο ποτάμι».
Σημειώνεται πως ήδη έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δημάρχους του Νομού για άμεση ενημέρωση των πολιτών να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο και ‘Αρδα και τα αναχώματα αυτών, καθώς χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες περιοχές, καθώς και για την έγκαιρη απομάκρυνση μηχανημάτων και εργαλείων από τις επικίνδυνες περιοχές.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα