Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις στην Ορεστιάδα για το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Κοινοποίηση

Το υπό ανέγερση μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ορεστιάδα μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και έφερε στην επιφάνεια σοβαρές αντιρρήσεις για το σημείο που επελέγη για την τοποθέτησή του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σταυρούλας Αγελαδαράκη στο radioevros.gr, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών-Ανδριανουπολιτών Ορεστιάδας, Δημήτρης Κιηγμάς, εξήγησε ότι η Πλατεία 12ης Αυγούστου είναι η πλέον ακατάλληλη.
Η συγκεκριμένη πλατεία ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί η ημέρα ίδρυσης της Νέας Ορεστιάδας, η οποία σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές είναι η 12η Αυγούστου 1923.
Ο Δημήτρης Κιηγμάς είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ορεστιάδας ότι η συγκεκριμένη πλατεία είναι ένα σύμβολο για όσους έχουν προσφυγική καταγωγή από το Κάραγατς και την Αδριανούπολη. Αν και έδωσε συγχαρητήρια για την απόφαση να αναγερθεί το μνημείο που τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, εντούτοις υπογράμμισε ότι «δύο συμβολισμοί σε έναν χώρο αναιρούν ο ένας τον άλλο». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του συλλόγου υπέδειξε άλλους χώρους για να τοποθετηθεί το μνημείο, οι οποίοι είναι εξίσου χαρακτηριστικοί, ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και πρόεδρος της επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου για τη Γενοκτονίας, Γιώργος Καραγιάννης, εξήγησε ότι το 2016 δόθηκε το πράσινο φως για δύο μνημεία, το ένα για τους Πόντιους και το άλλο για την ίδρυση της Ορεστιάδας. Ακόμα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι το σημείο που επελέγη με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (προσβασιμότητα, επισκεψιμότητα κ.ά.) είναι πάνω στην Πλατεία 12ης Αυγούστου, και τόνισε ότι βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά. Ο Δημήτρης Κιηγμάς, ωστόσο, απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, και βασισμένος στο πρώτο σχέδιο της πόλης και σε αρκετές πηγές εξήγησε ότι το προτεινόμενο από τον Δήμο Ορεστιάδας σημείο είναι μέρος της πλατείας.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί η ιδανικότερη λύση, και ανέφερε ότι γνώμονας είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη ιστορικών σημείων αλλά και προσώπων και ομάδων που έχουν συμβάλει στην ιστορία της πόλης.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα