Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εισβολή ενόπλων σε μπαρ, 7 νεκροί

Κοινοποίηση

Επτά νεκροί είναι ο απολογισμός του νέου “επεισοδίου” στον πόλεμο ανάμεσα σε ακροδεξιούς εμπόρους ναρκωτικών και αντάρτες στην Κολομβία.
Το αιματηρό επεισόδιο στην Κολομβία σημειώθηκε την Κυριακή (21.01.2018), στην επαρχία Αντιόκια. Εκεί, δρουν τόσο ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) όσο και το καρτέλ των ναρκωτικών Clan del Golfo. Πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο εδαφών.
Οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN και το καρτέλ που είχαν ιδρύσει ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών όπου παράγονται ναρκωτικά. Στις περιοχές αυτές κυριαρχούσε ως πρόσφατα η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Αλλά αφοπλίστηκε πέρυσι μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.
Μπήκαν στο μπαρ και άνοιξαν πυρ
«Πέντε ένοπλοι (…) μπήκαν στο μπαρ, πυροβόλησαν πελάτες και προκάλεσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων», δήλωσε ο Κάρλος Μαουρίτσιο Σιέρα, επικεφαλής της αστυνομίας στην Αντιόκια. Η επίθεση διαπράχθηκε στην ορεινή κοινότητα Γιαρουμάλ.
Στην κοντινή κοινότητα Κάσερες, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο εξαιτίας εχθροπραξιών ανάμεσα σε παράνομες ένοπλες οργανώσεις.
Νέος πόλεμος στην Κολομβία
Ο ELN, αποστάτες των FARC που αρνήθηκαν να αφοπλιστούν και συμμορίες εμπλέκονται επίσης σε παράνομη εξόρυξη χρυσού, εκβιάσεις και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό υποστηρίζει η κυβέρνηση του Σάντος, που έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες σε περιοχές όπου συνεχίζονται οι ταραχές.
Η Clan del Golfo έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να κλείσει μια συμφωνία με την κυβέρνηση για να παραδοθούν και να αφοπλιστούν τα μέλη της. Όμως η Μπογκοτά έχει απαντήσει πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο ELN διεξάγει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάντος στο Κίτο του Ισημερινού. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όταν η οργάνωση εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων μετά το τέλος μιας συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, που κράτησε 101 ημέρες.
Ο πρόεδρος Σάντος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις να επιστρέψει στο Κίτο για να «εξερευνήσει» την πιθανότητα τα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα εκεχειρία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα