Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φορτώνουν αιτήματα και κατεβαίνουν στα μπλόκα

Κοινοποίηση


Συνελεύσεις: Από την Καρδίτσα ανοίγει ο χορός των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων – Πού θα παραταχθούν τα τρακτέρ

«Φύλλο πορείας» δίνει αυτές τις ημέρες το οργανωτικό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς από σήμερα Δευτέρα θα ανοίξει ο χορός των φετινών κινητοποιήσεων με τα πρώτα μπλόκα να στήνονται από τους αγρότες της Καρδίτσας. Μέχρι και χθες πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις προκειμένου να χαραχθεί η πορεία προς τις εθνικές και επαρχιακές οδούς, ενώ από σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας θα «παραταχθούν» στον Ε65.
Οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής, οι αυξημένες υποχρεώσεις προς Εφορία και ΟΓΑ βρίσκονται και φέτος ψηλά στην ατζέντα των κινητοποιήσεων, ενώ στον βασικό κορμό των αιτημάτων βρίσκονται και οι εγγυημένες τιμές στην πώληση των αγροτικών προϊόντων, ενώ «παραμένει» το αίτημα καθιέρωσης ακατάσχετου λογαριασμού 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Στον νομό Μαγνησίας, ο προσανατολισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 24 Γενάρη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού – Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου. Και οι αγρότες των Χανίων που πρόσκεινται στην Επιτροπή Μπλόκων προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στις Σέρρες
Οι Σερραίοι αγρότες έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από οποιουδήποτε είδους «συστράτευση». Κατά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, λόγω και της μικρής συμμετοχής, δεν πάρθηκε απόφαση για κινητοποιήσεις. Εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να υπάρξει και νέα συνάντηση των αγροτών, αφού πρώτα υπάρξει μια εντατική ενημέρωση στα κατά τόπους χωριά. Μέχρι την επόμενη συνέλευση, πάντως, αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Σερρών το καταστατικό για την ίδρυση Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, καθώς η ίδρυσή του αποτέλεσε κοινό τόπο των συμμετεχόντων, θεωρώντας ότι θα διασφαλίσει την ενότητα του κλάδου. Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης με τον υπουργό οι αγρότες των Σερρών εμφανίζονται μάλλον θετικοί, σύμφωνα με εκπροσώπους τους από την περιοχή Προμαχώνα.
Οι αγρότες του Προμαχώνα υποστηρίζουν ότι δεν συστρατεύονται με καμία άλλη δύναμη, που έχει αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα ότι θα διεκδικήσουν οι ίδιοι τα αιτήματά τους, μακριά από «πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και “φιλίες” που έχουν κάποιοι με υπουργούς και βουλευτές», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι στον βαθμό που κριθεί σκόπιμο θα κινητοποιηθούν δυναμικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Σερρών Στέργιος Λίτος, «να μην αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο ένα πρωί οι αγρότες του νομού Σερρών να βρισκόμαστε στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στο τελωνείο του Προμαχώνα».
Της Δανάης Αλεξάκη / naftemporiki.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα