Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Ο Τσίπρας δεν θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν – Τι αποφάσισε η σύσκεψη Μαξίμου

Κοινοποίηση

Το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε για περισσότερες από δύο ώρες, με βασικό θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στη γείτονα χώρα. Απορρίφθηκε η ιδέα επικοινωνίας Τσίπρα-Ερντογάν.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους:
«Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», τόνιζαν, για να προσθέσουν ότι το ζήτημα το διαχειρίζονται σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι εξαντλεί όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης -κλιμακωτά- ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση.
Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.
Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η όποια παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.
Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.
Ακόμη, συζητήθηκε η στάση της Τουρκίας  στην κυπριακή ΑΟΖ και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες στην κατεύθυνση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, επί τάπητος μπήκαν και τα θέματα της οικονομίας για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι «βρισκόμαστε σε καλό μομέντουμ για έξοδο».

Χαμηλοί τόνοι και από την Κομισιόν

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για το το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο αξιωματούχων του ελληνικού στρατού, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν.
Όπως πρόσθεσε, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο.
«Εμείς, στην Επιτροπή, ελπίζουμε σε μία ταχεία και θετική εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα, σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας, όπως θα έπρεπε πάντα να γίνεται μεταξύ δύο γειτόνων που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της Συνόδου, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διεργασίες που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή της.
iefimerida.gr 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα