Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Τη δάγκωσε, προσπάθησε να τη στραγγαλίσει, τη βίασε επανειλημμένα και την άφησε να πεθάνει»

Κοινοποίηση


Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ποινή για το έγκλημα που συγκλόνισε τη Γερμανία το 2016
Ανακοινώθηκε σήμερα η ποινή για τον μετανάστη που βίασε και σκότωσε φοιτήτρια στη Γερμανία ένα έγκλημα που είχε αποκαλύψει τις δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής συνεργασίας και είχε τροφοδοτήσει τον αντιμεταναστευτικό λόγο στη χώρα.
Δικαστήριο του Φρίμπουργκ δίκαζε από τον Σεπτέμβριο τον Χουσέιν Χαβαρί για τον βιασμό και τον φόνο τον Οκτώβριο του 2016 της Μαρία Λάντενμπούργκερ, μιας φοιτήτριας ιατρικής 19 ετών.
Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι επιτέθηκε στη νεαρή κινούμενος «από παρόρμηση».
Η επίθεση σημειώθηκε τη νύκτα την ώρα που το θύμα επέστρεφε από ένα πάρτι και ήταν ιδιαίτερα βίαιη: Αφού τη δάγκωσε στο στήθος και στο μάγουλο, ο Χαβαρί προσπάθησε να την στραγγαλίσει. Μόλις έπεσε αναίσθητη, την βίασε επανειλημμένα, προτού την εγκαταλείψει στις όχθες ενός ποταμού όπου και πνίγηκε.
Λίγες εβδομάδες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον Χαβαρί, τον οποίο είχε καταγράψει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ενώ ταυτοποιήθηκε και το DNA στον τόπο του εγκλήματος.
Το έγκλημα αυτό είχε προκαλέσει σοκ και αγανάκτηση στη Γερμανία, ένα χρόνο μετά την απόφαση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας και να δεχθεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η ακροδεξιά εκμεταλλεύθηκε το έγκλημα αυτό για να καταγγείλει την πολιτική αυτή της Μέρκελ και να προβάλει τον κίνδυνο που αποτελούν για τη Γερμανία οι πρόσφυγες.
«Στο εδώλιο βρίσκεται ένας κατηγορούμενος, όχι η μεταναστευτική πολιτική» της Γερμανίας, είχε τονίσει από την αρχή της δίκης ο εισαγγελέας Έκαρτ Μπέργκερ.
Ο Χαβαρί έφτασε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2015, όπου δήλωσε ότι είναι Αφγανός ηλικίας 16 με 17 ετών. Την περίοδο που διέπραξε το έγκλημα δεν είχε ακόμη εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο, καθώς οι αρχές δεν είχαν προλάβει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων.
Στη διάρκεια της δίκης εμπειρογνώμονες εκτίμησαν ότι τελικά η ηλικία του είναι μεταξύ 21 και 29 ετών και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δήλωσε δύο χρόνια μικρότερος για να επωφεληθεί από το καθεστώς του ασυνόδευτου ανήλικου.
Εξάλλου τέθηκε εν αμφιβόλω και η υπηκοότητά του, καθώς ένας αστυνομικός δήλωσε ότι τα δεδομένα στο κινητό του τηλέφωνο υποδεικνύουν ότι κατάγεται από το Ιράν. Έτσι το δικαστήριο κατάφερε να επικοινωνήσει με τον πατέρα του στο Ιράν, αν και ο ίδιος ο Χαβαρί είχε δηλώσει ότι τον είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν.
Η υπόθεση έφερε στο φως και τις ελλείψεις στη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χαβαρί είχε καταδικαστεί το 2013 σε δεκαετή κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας μιας φοιτήτριας στην Ελλάδα, την οποία είχε ρίξει από έναν γκρεμό στην Κέρκυρα. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Οκτώβριο του 2015 και λίγο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του.
newsbeast.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα