Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Guardian: Δραματική η κατάσταση στον Έβρο με τους μετανάστες

Κοινοποίηση


[ΘΡΑΚΗ] Στις ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αναφέρεται ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός χτυπούν καμπανάκι για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς αλλά αυτό είναι προσωρινό μέτρο και δεν αρκεί. Η Frontex πρέπει επίσης να παρέμβει» τονίζει ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μαυρίδης.
Εξηγεί πως η αύξηση στις προσφυγικές ροές στον Έβρο οφείλεται στο ότι οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτονται από τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ καθώς και στο ότι έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική.
Τόσκας: Ειμαστε προετοιμασμένοι
«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Ολα είναι υπό έλεγχο» δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Ανοίγουν πάλι τα κέντρα υποδοχής
Οι περισσότεροι από αυτούς που εισήλθαν τους τελευταίους μήνες μέσα από το πέρασμα του Εβρου είναι κυρίως Κούρδοι από το Αφρίν της Συρίας που φεύγουν κατά εκατοντάδες μετά τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας.
Τον φόβο ότι όσο πέφτει η στάθμη του Εβρου τόσο περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι εκφράζει ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Ruben Cano μιλώντας στον Guardian.
«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αλλαγή αλλά ανησυχούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός και η στάθμη του νερού υποχωρεί, τότε ολοένα και περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι γιατί θα είναι ευκολότερο το πέρασμα».
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων αλλά, όπως τονίζει «ηεμπειρία μας έχει δείξει ότι η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο άμεση.
Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που καταγράφεται η αύξηση αυτή ο δήμαρχος Ορεστιάδας την αποδίδει αφενός στο γεγονός ότι «οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτονται από τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ» και αφετέρου στο ότι «έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική».
Προσθέτει, μάλιστα, ότι «καθημερινά έχουμε τέσσερα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα με μετανάστες γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού φτάσουν και καταγραφούν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα».
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα