Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024

Θράκη: Μέτρα πρόληψης μετά από κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή στην Τουρκία

Κοινοποίηση

Προληπτικά μέτρα λαμβάνονται από την Τρίτη στον Έβρο, μετά την ενημέρωση για ύπαρξη κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή στη γειτονική Τουρκία.

«Από σήμερα ορίσαμε ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης, δέκα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα κι εσωτερικά. Υπάρχει ένα κρούσμα, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτίως των συνόρων μας, το οποίο, αν και επιβεβαιώθηκε στις 30 Απριλίου, εμείς ενημερωθήκαμε μόλις στις 13 Ιουνίου. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια τεράστια καθυστέρηση, περίπου ενάμισι μήνα, στην ενημέρωση» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, όλα τα μέτρα είναι προληπτικά, με στόχο να αποτραπεί νέα εμφάνιση της ζωονόσου, εξαιτίας της οποίας πριν μία τριετία ο νομός είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

«Το 2015 είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Έβρο, και τότε από την Τουρκία, η οποία μας ενημέρωσε με καθυστέρηση δύο μηνών. Το 2015 χάσαμε-θανατώσαμε 4.000 ζώα στον Έβρο, εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουμε επανασυστήσει την κτηνοτροφία, έχουμε περίπου 15.000 βοοειδή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε ένα. Δεν μπορεί να δεχθεί νέο πλήγμα η κτηνοτροφία μας» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέτρα βιοασφάλειας. «Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να κάνουν κλινικές εξετάσεις, να ειδοποιούν τους κτηνιάτρους σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, πρέπει να ειδοποιείται η κτηνιατρική υπηρεσία για τον εμβολιασμό όλων των νεαρών βοοειδών, καθώς και για τον έλεγχο των ζώων που μετακινούνται».

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα