Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου στο Δημοκρίτειο από τον Σεπτέμβριο

Κοινοποίηση

Η εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου εισάγεται, από τον Σεπτέμβριο, στο δεύτερο έτος σπουδών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού στον Παρευξείνιο Χώρο κατά την αρχαιότητα, Ηλίας Πετρόπουλος, συντονιστής και διδάσκων του νέου μαθήματος, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημαντικότητα και τον στόχο της απόφασης του ΔΠΘ να εντάξει για πρώτη φορά «στα παγκόσμια χρονικά», ένα τέτοιο μάθημα. Σκιαγραφεί τον «ανεξερεύνητο πλούτο της γλώσσας και του πολιτισμού του Πόντου». Εξηγεί γιατί η ποντιακή είναι μία ζωντανή ελληνική διάλεκτος που «δεν αφομοιώθηκε και δεν εγκαταλείφθηκε» στην πάροδο των ετών και πως συνέβαλε σε αυτό το «μέχρι σήμερα αιμορραγόν τραύμα του ξεριζωμού».

«Η πρόταση διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, σε ένα έτος (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο), ήρθε στη γενική συνέλευση του τμήματος, από τον σύλλογο των φοιτητών και δεν μπορούσαμε να την παραβλέψουμε. Ήταν μία πρόταση που διαμορφώθηκε σε συνεργασία των φοιτητών με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Θεωρήσαμε ότι το τμήμα μας από τον τίτλο του και μόνο, «Παρευξείνιων Χωρών», είναι το μοναδικό καθ΄ ύλην και κατ΄ εξοχήν αρμόδιο ν΄ ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό» δηλώνει ο κ. Πετρόπουλος και προσθέτει: «Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκεται ήδη το μάθημα της ποντιακής λαογραφίας από τον καθηγητή Εμμανουήλ Σέργη».

Διευκρινίζει πως «η ποντιακή διάλεκτος, παρά τα όσα λέγονται από κάποιους γλωσσολόγους, ακόμα και πανεπιστημιακούς, ότι είναι νεκρή γλώσσα, δεν είναι καθόλου νεκρή. Ομιλείται στο ανατολικό ημισφαίριο της Μαύρης Θάλασσας μέχρι σήμερα, δηλαδή απ΄ την Κριμαία, Νότια Ρωσία, που υπάρχουν εύρωστοι σύλλογοι ποντιακοί, στη μαυροθαλασσίτικη παραλία της Γεωργίας (Σουχούμι, Βατούμ, Κομπουλέτι, Σότσι και άλλες περιοχές και στη Βορειοανατολική Μικρασία, δηλαδή από τη Σινώπη μέχρι τα σύνορα της Γεωργίας. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι μία ζωντανή διάλεκτος, άρα έχουμε ποντιόφωνους στο ανατολικό ημισφαίριο τουλάχιστον της Μαύρης Θάλασσας».

Αναφορικά με τη στόχευση του νεοεισαγόμενου μαθήματος, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει: «Υπάρχει πλούτος ανεξερεύνητος ως προς τη γλώσσα και τον πολιτισμό του Πόντου. Με την εισαγωγή του μαθήματος αυτού και μαζί με το μάθημα της ποντιακής λαογραφίας που είναι στα αντικείμενα του τμήματος, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι εντελώς πρωτότυπο. Να δώσουμε στα παιδιά, αυτά που έχουν ενδιαφέρον για το μάθημα που θα είναι επιλογής, τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούν με ένα σχεδόν ανεξερεύνητο ερευνητικό πεδίο. Να ασχοληθούν με μία ζωντανή και με πάρα πολλά ιδιώματα διάλεκτο και να γίνουν κοινωνοί σε μία προσπάθεια μελέτης, καταγραφής και διάσωσής της, κάνοντας κάτι για τον ποντιακό ελληνισμό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Στόχος του τμήματος είναι να υπάρχει συνέχεια σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και να κάνουμε διατριβές “διαμάντια”, από τις οποίες αργότερα θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικά πολύ υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου εγχειρίδια, γραμματικές και συντακτικό».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα