Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φαρμάκι ο καπνός για τους παραγωγούς σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Κοινοποίηση


Μεγάλες ζημιές από τη νεκρωτική ίωση που χτύπησε τα πρώιμα. Οι παραγωγοί βάζουν περισσότερα στρέμματα, αλλά η αρρώστια δεν υποχωρεί.

Oι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης, όπου ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια για 6.000 οικογένειες, μετρούν τις πληγές από τη νεκρωτική ίωση που χτύπησε τα πρώιμα. Οι γεωπόνοι του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και των μεταποιητικών βρίσκονται στα χωράφια, έχουν ενημερωθεί από κοντά για το πρόβλημα και περιμένουν την εξέλιξη της φετινής παραγωγής.

«Τα τελευταία 30 χρόνια, δεν έγιναν παρόμοιες καταστροφές. Τα προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες ξεκίνησαν από τον Μάρτιο, από τους χασλαμάδες (σπορεία) όπου προκλήθηκε μεγάλη ζημιά. Οι παραγωγοί ξεκίνησαν το φύτεμα στις 8 Μαΐου και ορισμένοι συνεχίζουν. Από τον ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι οι ζημιές είναι πάνω από 50%. Δυστυχώς, δεν έβρεξε καθόλου τον Απρίλιο να ξεπλυθούν τα καπνά», περιγράφει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος εκτιμά ότι οι απώλειες της παραγωγής θα πλησιάσουν το 60%. «Πέρυσι, είχαμε 8.050 τόνους παραγωγής και φέτος θα είναι μέχρι 4.000». Σημειώνει ότι το 15% των παραγωγών δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν παρά τις άριστες γνώσεις που έχουν για την καλλιέργεια γιατί δεν είχαν φυτά. «Υπάρχουν χωριά που σε ποσοστό 70% δεν έχουν φυτά και ψάχνουν» εξηγεί, μεταφέροντας την απόγνωση που επικρατεί. Φέτος, δηλώθηκαν 55.800 στρέμματα από 5.896 οικογένειες.

Ζητούν αποζημιώσεις

«Πήγαμε σε 35 χωριά με τον ΕΛΓΑ και διαπιστώσαμε πολύ μεγάλες ζημιές. Επίσης, συζητήσαμε με τον βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά και την ερχόμενη εβδομάδα θα κατέβουμε στην Αθήνα. Από τον καπνό ζουν 6.000 οικογένειες», περιγράφει ο κ. Χουσεΐν. Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει, γι’ αυτό ζητά αξιολόγηση για κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους βουλευτές Ροδόπης, καταθέτοντας το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών του νομού.

Ο κ. Χουσεΐν επισημαίνει ότι «ενώ τα φυτά φυτεύονται στο χωράφι ξεραίνονται, η ζημιά αυτή ξεπερνά σε ποσοστό σε όλο τον νομό μας το 60%», προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «η ζημιά είναι ολική, διότι καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα ξαναφύτευσαν». Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία ή ιώσεις, αφού κάτι ανάλογο δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ με την υποβολή καταστάσεων από τους κατά τόπους δήμους και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ροδόπης στην αρχή της χρονιάς. Απέναντι στο ενδεχόμενο να καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ οι ζημιές, ο κ. Χουσεΐν εμφανίζεται δυσαρεστημένος και θυμίζει ότι περιμένουν πληρωμές από το 2012.

Εκπέμπουν SOS

Ο καπνοπαραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν αναφέρει ότι ο καρκίνος του καπνού ή τσεπέ χτύπησε φέτος τους χασλαμάδες. «Εμφανίστηκε λόγω των βροχών, ξεκίνησε από τα σπορεία. Ο καπνός δεν φοβάται από ξηρασία, αλλά από βροχή. Δεν υπάρχει φάρμακο γι’ αυτή την αρρώστια», αναφέρει και εξηγεί ότι τελείωσαν τα φυτά, προσπαθούν να οργώσουν, αλλά είναι δύσκολο. Η αρρώστια εμφανίστηκε σε όλη τη Ροδόπη. «Οι παραγωγοί βάζουν περισσότερα στρέμματα, αλλά η αρρώστια δεν υποχωρεί. Η ασθένεια εμφανίζεται στο φύλλωμα, το φυτό μαυρίζει και ξεραίνεται, δεν ανεβαίνει πάνω από μια πιθαμή. Ο ίδιος θυμίζει ότι είχε εμφανιστεί το 2002 και το 2006. Η κατάσταση είναι απελπιστική και αν δεν λάβουν αποζημιώσεις οι καπνοπαραγωγοί που ήδη έκαναν έξοδα δεν θα επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνού Ξάνθης, Μιχάλης Πασχαλίδης, αναφέρει ότι ο καιρός μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ καλός για τον καπνό που ζητάει ζέστη και ελπίζει να μην παρουσιαστούν ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι ζημιογόνα. Παράλληλα, σημειώνει ότι η περσινή παραγωγή ήταν 1.650 τόνοι και καλλιεργήθηκαν 14.000 στρέμματα από περισσότερους από 2.000 παραγωγούς και κάπου εκεί θα κινηθούν και φέτος. Παρόμοια είναι και η παραγωγή που περιμένουν.

Εταιρείες

Ο γεωπόνος της εταιρείας Μισιριάν, Σάκης Λεμονίδης, αναφέρει ότι αναμένουν να ολοκληρωθεί η μεταφύτευση για να διαμορφώσουν εικόνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα φετινά καπνά στη Ροδόπη. Καθημερινά βρίσκονται στα χωράφια για να διαπιστώσουν το μέγεθος τα καταστροφής. «Περιμένουμε να ανέβουν οι θερμοκρασίες πάνω από 30-32 βαθμούς, οπότε σταματάει να εκδηλώνεται η ίωση, βρίσκεται σε λήθαργο, ώστε ν’ αποτυπωθεί η ζημιά». Ως προς την ασθένεια, εξηγεί ότι πρόκειται για νεκρωτική ίωση, η οποία χτύπησε τα πρώιμα. «Ορισμένα χωράφια παρουσιάζουν ζημιά 80%-90% και ορισμένα όψιμα έχουν μηδενική» αναφέρει, εξηγώντας ότι η ποιότητα της παραγωγής θα εξαρτηθεί από τον καιρό.

Αναμένουν επιστροφή ΦΠΑ

Ο κ. Χουσεΐν θέτει το ζήτημα καθυστέρησης στην επιστροφή ΦΠΑ αγροτών Ειδικού Καθεστώτος. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και τον προϊστάμενο Τμήματος Εσόδων-Εξόδων της ΑΑΔΕ ΑΘΗΝΑΣ αναφέρει ότι για «περίπου 1.360 παραγωγούς-μέλη μας δεν έχει γίνει ακόμα η επιστροφή του ΦΠΑ για το 2016 και ήδη έχουμε ξεκινήσει την υποβολή αίτησης επιστροφής ΦΠΑ για το ΟΕ 2017». Η απάντηση που έλαβε από το αντίστοιχο Τμήμα της ΑΑΔΕ Κομοτηνής είναι η έλλειψη προσωπικού. «Τα χρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τους παραγωγούς, διότι λόγω κρίσης δύσκολα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για τις γεωργικές τους εργασίες. Έχουν να παίρνουν από 150 έως 800 ευρώ» εξηγεί.
ypaithros.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα