Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Κοινοποίηση

Ελεύθεροι έως τη δίκη τους αφέθηκαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν επί 167 ημέρες στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Την Τετάρτη (15/8) μεταβαίνει το προεδρικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα. Το αεροπλάνο αναμένεται να προσγειωθεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα το υποδεχτεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τoν διπλωματικό σύμβουλο του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι τυχόν δίκη θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν οι δύο άνδρες στις φυλακές Αδριανούπολης.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Οι δύο ένστολοι είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου αφότου πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Στον αντίποδα, οι εισαγγελείς υποπτεύονται τους δύο έλληνες ένστολους για στρατιωτική κατασκοπεία, αν και έως τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων έρχεται υπό τη σκιά των εντονότατων πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα