Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

“Πάρτι” αυθαιρέτων στην Ξάνθη – Πάνω από 6.000 κτίσματα

Κοινοποίηση


Ο Έβρος κρατά τα σκήπτρα στη Θράκη – Στα 8.552 ανέρχονται τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προς νομιμοποίηση – Το Δημόσιο θα εισπράξει 17 εκατ. Ευρώ

Μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής και τις ολέθριες συνέπειες που προκάλεσαν, η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται πλέον γύρω από τα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία είτε εμπόδισαν το έργο των πυροσβεστών, είτε απέκλεισαν τις διεξόδους σωτηρίας των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκεί, είτε «ευνόησαν» για διάφορους λόγους την εξάπλωση της φωτιάς.

Όπως η συζήτηση για την αντιπυρική προστασία ‘απλώθηκε’ σε όλη την Ελλάδα, το ίδιο συνέβη και με την συζήτηση για τα αυθαίρετα κτίσματα με την εφημερίδα Realnews, να αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ της στο ζήτημα, συμπεριλαμβάνοντας αναλυτικό χάρτη εν είδει infographics, στον οποίο αποτυπώνονται ακριβείς αριθμοί δηλωθέντων αυθαιρέτων ανά περιοχή της Ελλάδας. Σε αυτόν το χάρτη, ο Έβρος κρατάει τα σκήπτρα της Θράκης με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προς νομιμοποίηση να ανέρχονται σε 8.552, την ώρα που οι αριθμοί για την Ροδόπη και την Ξάνθη είναι 4.621 και 6.060 κτίσματα αντίστοιχα.

Σε όλη την Ελλάδα έχουν δηλωθεί συνολικά 970.072 αυθαίρετα κτίσματα και από αυτά, τα 141.299 δηλώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες. Μόνο από τα αυθαίρετα του Έβρου, το κόστος της νομιμοποίησης θα αποφέρει στα ταμεία του δημοσίου πάνω από 17 εκ ευρώ.

Τελικά, είναι τόσο εύκολο να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα;

Η απάντηση είναι «όχι». Μετά τη φωτιά στο Μάτι, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να αποστείλουν τις ανεκτέλεστες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, άσχετα με την παλαιότητα τους. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει αποστείλει ακόμη τα στοιχεία, οπότε δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανεκτέλεστων για την περιοχή ευθύνης της, αν και ήδη σε άλλες Αποκεντρωμένες έχουν βρεθεί αποφάσεις που είχαν εκδοθεί πριν από 20 χρόνια.

Επιπλέον, ακόμη και όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία πάλι η κατεδάφιση θα είναι μία δύσκολη και σίγουρα πολύ χρονοβόρα διαδικασία, λόγω της δυσκινησίας του ελληνικού δημοσίου (διαγωνισμός, ανάδειξη αναδόχοι, ενστάσεις κλπ).

Όσο για τα μέτρα που ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση περί αντιμετώπισης της άναρχης δόμησης, η realnews φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Δημήτρη Στασινού ο οποίος λέει ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση», όμως από τα λεγόμενα του προκύπτει ότι μάλλον είναι πρωθύστερες.

Ο κος Στασινός λέει εν πολλοίς και πράγματα που είχαν επισημανθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είχε ασχοληθεί σε συνεδρίαση του με το θέμα των αυθαιρέτων στην περιοχή Αη Γιώργη – Μάκρης – Δικέλλων – Μεσημβρίας. Σε κείνη τη συνεδρίαση, όπου είχε ζητηθεί από την αντιπολίτευση ενδελεχής έλεγχος των κτισμάτων και δη των αυθαιρέτων, είχε ειπωθεί μεταξύ άλλων ότι πέρα από τα κτίσματα που έχουν υπαχθεί στο νόμο για νομιμοποίηση, ο χαρακτηρισμός των υπολοίπων ως «αυθαίρετα» προϋποθέτει τον ορισμό του αιγιαλού, την κατάρτιση των δασικών χαρτών καθώς και των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που σχεδόν τίποτα από αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και είναι διαδικασίες που βρίσκονται εν εξελίξει σε όλη την Ελλάδα.
elthraki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα