Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2024

Βάσεις 2018 Πανελλήνιες: Αλλάζει η ημερομηνία ανακοίνωσης – Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Κοινοποίηση


Βάσεις 2018 – Πανελλήνιες: Στο κόκκινο η αγωνία για τους χιλιάδες υποψήφιους. Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την ανακοίνωσή των Βάσεων.

Βάσεις 2018 – Πανελλήνιες: Η αγωνία χτυπάει… κόκκινο. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για τις Βάσεις 2018, έτσι όπως φαίνεται από τα μηχανογραφικά, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και οι αλλαγές που έγιναν στις Πανελλήνιες 2018 φαίνεται ότι φέρνουν τα πάνω – κάτω στις Βάσεις για τος σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 για τις φετινές Πανελλήνιες από το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ξεκινήσει. Τα μηχανογραφικά έχουν κατατεθεί εδώ και λίγες εβδομάδες και η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων κορυφώνεται!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 και τα ονόματα των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι Βάσεις 2017 και οι Βάσεις 2016 για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου, οπότε αυτή είναι και η πιο πιθανή ημερομηνία για την ανακοίνωση και για τις Βάσεις 2018. Ωστόσο, φέτος, θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση, όπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στην ιστοσελίδα Foititikanea.gr.

Όπως ανέφερε μάλιστα, τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τις 25 Αυγούστου. Ως πιο πιθανές ημερομηνίες για να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2018 θεωρούνται η 28η ή το αργότερο η 29η Αυγούστου. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι ο πρόσθετος φόρτος εργασίας της έκδοσης αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές.  Πανελλήνιες 2018

Βάσεις 2018 – Πανελλήνιες: Εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Συνολικά, για το 2018, οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ) είναι 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις. Ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονία ς, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Ειδικότερα:
Α) Σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

Β) Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Γ) Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017. Βάσεις 2018

Βάσεις 2018 – Οι εκτιμήσεις του προέδρου της ΟΕΦΕ
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης έδωσε τις αναλυτικές εκτιμήσεις του για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

1ο Πεδίο: «Στο πρώτο πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, είχαμε λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι, ενώ έχουμε μια αύξηση των εισακτέων, άρα αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω όμως στις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές».

2ο Πεδίο: Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά πως αναμένεται πτώση «που ξεκινάει από τις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές», καθώς «εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Γλώσσας».

3ο Πεδίο: «Βουτιά» πάντως αναμένεται στο τρίτο πεδίο, αυτό των επιστημών υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των φροντιστών. «Σε όλα τα μαθήματα έχουμε χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων».

4ο Πεδίο: «Το τέταρτο πεδίο θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο στις λεγόμενες μεσαίες σχολές, κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», εκτίμησε ο κ. Βαφειαδάκης. Για τις στρατιωτικές σχολές, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ έκανε λόγο για «καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο» ενώ προέβλεψε μικρή άνοδο για τις, κοινές σε όλα τα πεδία, σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Με πληροφορίες από τον Αθήνα 984 και τα foitikanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα