Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brand name της Ξάνθης ο Μάνος Χατζιδάκις

Κοινοποίηση

“Έχουμε την τιμή, την τύχη και την χαρά να εδρεύει στην πόλη μας η οικία, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Είναι ένα εκπληκτικό κτίριο, ένα έργο τέχνης, «ποτισμένο» με τη ζωή του Μάνου και από την στιγμή την οποία αναπαλαιώθηκε το κτίριο και έχει δοθεί προς χρήση, προσπαθούμε, όποιος άνθρωπος του Πολιτισμού θέλει να επισκεφτεί τον χώρο να τον ξεναγούμε, να τον ενημερώνουμε, και να προσπαθούμε να τον κάνουμε συμμέτοχο στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες για την προβολή και λειτουργία του χώρου.» δηλώνει ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, πρόεδρος στην επιτροπή διαχείρισης του Πολυχώρου Μάνος Χατζιδάκις με αφορμή την επίσκεψη και ξενάγηση του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Στταύρου Ξαρχάκου στο χώρο.

Ο κος Ξαρχάκος ξεναγήθηκε το Σάββατο το πρωί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης κι έμεινε ενθουσιασμένος από το κτίριο. «Αυτό που μας χαροποιεί ήταν το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα θερμός να συνεργαστεί μαζί μας και να στηρίξει την όλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Προσδοκούμε ότι θα φέρει άμεσα αποτελέσματα το επόμενο διάστημα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι οι ιστορίες που ο ίδιος ο Μάνος έχει διηγηθεί. Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, όπου ζούσε ο Μάνος με την οικογένεια του τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα πήρε από τον ήχο που έκανε το κουταλάκι που πετούσε βγαίνοντας στο μπαλκόνι. Ο κος Ξαρχάκος είπε ότι και η λειτουργία της Εκκλησίας του Αγίου Βλασίου δίπλα προσέθεσε πολλά μουσικά στοιχεία στα βιώματα του και στα πρώτα του ερεθίσματα.» εξηγεί ο κος Πουσπουρίκας.

Σύμφωνα με τον κ. Πουσπουρίκα ο σπουδαίος συνθέτης, λόγω της προτεραίας ιδιότητάς του, ως Ευρωβουλευτής, ήξερε πολλά περισσότερα και μπορούσε να καταλάβει πολλά περισσότερα από την χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων. «Γενικότερα η χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλά χρόνια στην ΕΕ, θα πρέπει να αρχίσει έστω και τώρα να αντιλαμβάνεται λίγο διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δίνει η Ε.Ε. Ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης άλλωστε είναι ένα καλό παράδειγμα χρηματοδότησης της Ε.Ε.» δηλώνει ο κος Πουσπουρίκας.

Όσον αφορά στις σκέψεις του και στα σχέδια του για τη λειτουργία του κτιρίου εξηγεί ότι για το συγκεκριμένο κτίριο, από την σύλληψη της ιδέας από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη μέχρι την ημέρα που ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωσή του, πέρασε ένα χρονικό διάστημα 16 ετών με τις διαδικασίες ελέγχου πιο στενές και την γραφειοκρατία επίσης παρούσα. «Βασικός κεντρικός στόχος μας είναι να επανέλθει στην κανονικότητα αυτό το κτίριο, άμεσα λειτουργικό και επισκέψιμο. Με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το κτίριο προβάλλεται. Αυτό που προσπαθούμε με τη συνεργασία της Περιφέρειας είναι να ενισχύσουμε το χώρο, όσον αφορά στη λειτουργικότητα του με προσωπικό που θα υποστηρίζει τις λειτουργίες του» δηλώνει και σημειώνει ότι άμεσα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, που θα αφορούν έργα που θα γίνουν μέσα στο χώρο για να είναι το κτίριο εντελώς λειτουργικό.

«Το κτίριο αυτό είναι ένα Brand name για τον τόπο. Μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς παγκόσμια. Από μόνο του έχει μια τεράστια ζήτηση για την πραγματοποίηση επισκέψεων. Αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε γιατί προβάλλοντας το κτίριο, προβάλλεται η πόλη, η περιφέρεια κι αυτό θα έχει μια τεράστια προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά στην πόλη, στον τουρισμό μας σε πολλές δράσεις της περιφέρειας.» καταλήγει ο κος Πουσπουρίκας βέβαιος ότι θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
Φώτο:αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο-:Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα