Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αύγουστος 2018: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η κατάρρευση της λίρας και τα ΜΜΕ

Κοινοποίηση



Πώς κάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας τον Αύγουστο. Ποιά είναι τα συναισθήματα της κοινής γνώμης για την κατάρευση της τουρκικής λίρας και τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Ο Αύγουστος του 2018 χαρακτηρίστηκε από μια σειρά πολιτικών και διπλωματικών γεγονότων που επέφεραν τη ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και συνέβαλαν στην υποβάθμιση της τουρκικής λίρας.

Ήδη από τον Μάιο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλούσε τους πολίτες της γειτονικής χώρας να στηρίξουν την οικονομία της Τουρκίας μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις τους από ευρώ ή δολάρια σε λίρες. Μάλιστα, η Άγκυρα μέσω της κεντρικής πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης έκανε λόγο για ένα παιχνίδι των ξένων δυνάμεων που στόχο είχε την Τουρκία και την οικονομία της.

Ακολούθησε ένας καυτός Ιούνιος, κατά τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, προτάσσοντας ως αφορμή τη φυλάκιση του Αμερικανικού κληρικού Άντριου Μπράνσον. Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s προχώρησαν στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής λίρας ενώ οι ΗΠΑ συνέχισαν την κλιμάκωση των πιέσεων παγώνοντας την παράδοση των F-35. Ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας δεν έμεινε απαθής στις κυρώσεις των Αμερικανών, αρνούμενος με τη σειρά του να αποφυλακίσει τον πάστορα Μπράνσον.

Η πτώση της τουρκικής λίρας, οι εξελίξεις ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χώρων αλλά και το μέλλον της οικονομίας της γειτονικής χώρας έγιναν πρώτο θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, και μέσα στον περασμένο Αύγουστο έτυχαν ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες μέχρι και σήμερα, ενώ η τουρκική λίρα δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο της ανάκαμψης.

Πώς καταγράφηκε η ένταση ΗΠΑ – Τουρκίας 

Το XanthiNea.gr παρουσιάζει το πώς καταγράφηκε η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας χρήση της πρωτοποριακής τεχνολογίας ανάλυσης ειδήσεων της εταιρίας FightHoax.

Για την ανάλυση έχουν εξεταστεί συνολικά 62 ψηφιακά άρθρα κατά την περίοδο 01 Αυγούστου 2018 – 31 Αυγούστου 2018 και έχουν καταγραφεί 60.014.500 κοινωνικές εντυπώσεις. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσιάζονται σε εικονογραφημένα διαδραστικά γραφήματα της FightHoax τα οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το XanthiNea.gr.

Στα κύρια ευρήματα της ανάλυσης παρατηρείται πως διεθνή ΜΜΕ, που αποτελούν αναγνωρισμένες πηγές ενημέρωσης, αφιερώνουν μεγάλη κάλυψη στις σχέσεις των δύο χωρών μέσω ποιοτικών αναλύσεων, ωστόσο το 70% των άρθρων αυτών δεν φέρουν υπογραφή αρθρογράφων. Οι κεντροαριστερές πηγές ενημέρωσης αφιερώνουν μεγαλύτερη κάλυψη στις εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας ενώ την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου άγνωστες – μικρές πηγές ενημέρωσης αρχίζουν να καλύπτουν το θέμα, εξέλιξη που σηματοδοτεί κίνδυνο για την εμφάνιση fake news/φημών.

Στο σύνολό τους τα άρθρα γύρω από τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Τουρκία προκαλούν ταυτόχρονα αισθήματα χαράς και λύπης, με την Τουρκία να ταυτίζεται με τη λύπη και την Αμερική με τη χαρά. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές στο Ιράν, την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ στο 70% των άρθρων ο Τράμπ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιώργος Μαυρίδης / Πηγή Φωτογραφίας: @protothema


Ακολουθούν τα εικονογραφημένα διαδραστικά γραφήματα με τα ευρύματα της ανάλυσης 










ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα