Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θράκη: Σε υψηλό πολιτικό επίπεδο η απόφαση για επιστροφή των δύο Τούρκων

Κοινοποίηση

Το ΓΕΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επικοινώνησαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, ενώ πηγές του υπουργείου λένε ότι προτού αποφασιστεί η επιστροφή τους είχε ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός
Από τη γέφυρα των Κήπων επέστρεψαν, τελικά, στην Τουρκία οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί το μεσημέρι της Κυριακής στον Έβρο.

Σε ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρεται ότι ο ένας στρατιωτικός είχε χαθεί και ο δεύτερος είχε βγει σε αναζήτησή του και ότι η παράδοση τους στις στρατωτικές αρχές ολοκληρώθηκε στις 18:30, ενώ για το θέμα επικοινώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας έλεγαν ότι προτού ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή τους είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το evros-news.gr οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό τζιπ στη γέφυρα όπου και παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο Τούρκοι ήταν ένας ανθυπολοχαγός και ένας λοχίας.  Σύμφωνα με το ΓΕΣ ο Λοχίας οπλοφορούσε και είχε χαθεί στην περιοχή ενώ ο αξιωματικός είχε σπεύσει σε αναζήτηση του πρώτου άοπλος. Σύμφωνα με πληροφορίες το όπλο και το κινητό του πρώτου δεν επιστράφηκαν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο στρατιωτικοί κρατούνταν στο Στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό Φερών, όσο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τα εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχαήλ Ψαρομιχαλάκης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ»

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα