Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Να γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε ποτέ τα… εντερικά αέριά μας

Κοινοποίηση



Η διαρροή μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, προειδοποιεί ειδικός

Είναι γεγονός πως κοινωνικά θεωρείται κατακριτέο και απαράδεκτο, κι όμως οι ειδικοί φαίνεται πως έχουν άλλη γνώμη.

Γιατί μας λένε πως τα δύσοσμα αέρια δεν πρέπει να μένουν φυλακισμένα στο σώμα, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το πεπτικό μας σύστημα. Γιατί αν τα αέρια δεν διοχετευτούν έξω από το σώμα, όπως είναι η φυσική τους οδός, τότε επανα-απορροφούνται από το σώμα και δεν αποκλείεται να βγουν αργότερα από το στόμα μας!

Αυτά λέει η καθηγήτρια διατροφής στο University of Newcastle της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, Clare Collins, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από την κατακράτηση.

Τα εντερικά αέρια, μας λέει, μπαίνουν στο παχύ έντερο εξαιτίας της κοινών γαστρεντερολογικών διαδικασιών, όπως η πέψη και ο μεταβολισμός, και μετά αποβάλλονται από τον πρωκτό. «Αν προσπαθήσετε να τα συγκρατήσετε, αυτό οδηγεί σε συσσώρευση πίεσης και μεγάλη δυσφορία. Η συσσώρευση εντερικών αερίων μπορεί να πυροδοτήσει κοιλιακή διάταση, με κάποια αέρια να επανα-προωθούνται στην κυκλοφορία και να αποβάλλονται με την αναπνοή μας».

Αν μάλιστα τα κρατήσουμε για δυσανάλογα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε «η συσσώρευση των εντερικών αερίων θα αποδράσει τελικά μέσω ανεξέλεγκτης πορδής».

Συμβουλεύει μάλιστα πως την επόμενη φορά που θα νιώσουμε τη γνώριμη πίεση των εντερικών αερίων να μετακινηθούμε σε έναν πιο απομονωμένο χώρο. Το κάνουμε πάντως δεν το κάνουμε, αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να συμβεί είναι να τα κρατήσουμε μέσα μας…

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα