Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε γραμμή ευθείας σύγκρουσης Τουρκία-ΗΠΑ: Η Άγκυρα ξεκίνησε την εγκατάσταση των ρωσικών S-400

Κοινοποίηση



Τα αμερικανικά Μέσα επικαλούνται πληροφορίες από ανώνυμη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης – Δεν αποκαλύπτεται η τοποθεσία που κατασκευάζεται το πρώτο σιλό

Στο χειρότερο δυνατό επίπεδο έχουν περιέλθει οι διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Τουρκία, γεγονός που δεν φαίνεται να πτοεί τον σχεδιασμό της Άγκυρας περί υλοποίησης της συμφωνίας που έχει συνάψει με τη Ρωσία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η Άγκυρα ξεκίνησε την προετοιμασία για την εγκατάσταση του πρώτου σιλό, στο οποίο θα τοποθετηθεί το σύστημα S-400, μόλις γίνει η παραλαβή από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το CNBC, η ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι η κατασκευή του σιλό ξεκίνησε πριν από έναν μήνα και επιβεβαιώθηκε μέσω φωτογραφιών που τράβηξε δορυφόρος. Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύου πως οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται, αφορούν το πυραυλικό σύστημα S-400. Ωστόσο, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης απέφυγε να αποκαλύψει στα ΜΜΕ την τοποθεσία που κατασκευάζονται οι τουρκικές εγκαταστάσεις.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην υλοποίηση της συνφωνίας με τη Ρωσία για το σύστημα S-400, θα ακυρώσει την πώληση των αεροσκαφών F-35. Το αμερικανικό κογκρέσο έστειλε πριν από λίγες εβδομάδες σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, αποφασίζοντας να μπλοκάρει την πώληση του νέου υπερσύγχρονου αεροσκάφους στην Τουρκία.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημοσίως ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η παραλαβή των πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία.

Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα, με κατηγορίες εκατέρωθεν για παραβίαση των κανόνων περί διπλωματίας. Οι μεν Τούρκοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι προσφέρουν άσυλο στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άλλοτε συνεργάτη του Ερντογάν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν κατονομάσει ως τον εμπνευστή και οργανωτή του πραξικοπήματος και της απόπειρας δολοφονίας του Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου 2016.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα προς την Τουρκία, με αφορμή τόσο τη συνεργασία και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Ρωσία, όσο και για την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η Άγκυρα, εκτός των άλλων, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ή ότι γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν. Πιο ξεκάθαρη είναι η κατηγορία που εκτοξεύουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες, κατονομάζοντας την Ουάσινγκτον ως υπαίτια για τον οικονομικό πόλεμο που δέχεται και τις αρνητικές εκθέσεις και υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα