Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Άσκησαν διώξεις για το πλοίο με τα λαθραία της ΣΕΚΑΠ, αλλά το πλήρωμα αγνοείται

Κοινοποίηση


Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος μελών του πληρώματος του πλοίου με τα λαθραία τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ

Η εισαγγελία Πειραιά άσκησε δίωξη για λαθρεμπόριο στο πλήρωμα, αλλά τα μέλη του…αγνοούνται – Μόνο ο καπετάνιος έμεινε πάνω στο πλοίο.

Η εισαγγελία Πειραιά αν και προχώρησε έπειτα απο πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα στην άσκηση των ποινικών διώξεων εις βάρος οχτώ προσώπων, στην πλειονότητά τους μέλη του πληρώματος του πλοίου, σήμερα όμως πάνω στο καράβι με τα λαθραία βρίσκεται μόνο ο καπετάνιος καθώς τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος αγνοούνται.

Την πληροφορία μετέφερε στο protothema.gr ο μεταφραστής των μελών του πληρώματος, Ηρακλής Παπανίδης ο οποίος βρίσκεται μαζί τους από την αρχή της περιπέτειας τους, δηλαδή από τις 26 Νοεμβρίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία το πλοίο με το ύποπτο φορτίο τσιγάρων είχε ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Ενα στοιχειωμένο στην όψη πλοίο, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά λαθρομεταναστών ή για λαθρεμπόριο και είχε προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών λιμενικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών, μέχρι και την εμπλοκή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Η κινητοποίηση οφειλόταν στο γεγονός ότι μέσα στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονται στοιβαγμένες χιλιάδες κούτες τσιγάρων πολλά από τα οποία φέρουν σήμανση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας Ξάνθης, της περιώνυμης ΣΕΚΑΠ.

Το πλήρωμα του τσιγαράδικου με τον μεταφραστή τους στο κέντρο, Ηρακλή Παπανίδη

Το καράβι παραμένει έως σήμερα αγκυροβολημένο στο λιμάνι και τα μέλη του πληρώματος κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος στην περιοχή δίχως κανέναν περιορισμό από τις Αρχές. Άλλωστε η προκαταρκτική έρευνα κράτησε αρκετό καιρό ωσότου η εισαγγελία αποφασίσει να ασκήσει διώξεις για λαθρεμπόριο σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατά οκτώ ατόμων τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μέλη του πληρώματος.

Ο μεταφραστής ( δεξιά) με έναν εκ των μελών του ουκρανικού πληρώματος που κατάφερε να εγκαταλείψει την Παλαιόχωρα και να επιστρέψει στην πατρίδα του

«Το πλήρωμα έφυγε, δεν ξέρω που πήγε» λέει στο protothema.gr ο μεταφραστής τους, ένας Ρωσοπόντιος ονόματι Ηρακλής Παπανίδης. Ήταν το πρόσωπο που βοήθησε το πλήρωμα στην επικοινωνία με τους άνδρες του Λιμενικού καθώς και στα καθημερινά τους ζητήματα. Από το να του βοηθήσει να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, προμηθεύοντας τους με κινητά τηλέφωνα και κάρτες μέχρι να τους αγοράσει φαγητό ή να τους βοηθήσει να στείλουν χρήματα στις οικογένειες τους μέσω του ταχυδρομίου. «Μόνο ο καπετάνιος έχει μείνει στο πλοίο» προσθέτει ο μεταφραστής. «Οι υπόλοιποι έφυγαν, μάλλον για τις πατρίδες τους», συμπληρώνει.

Πράγματι, εντοπίζοντας έναν εκ των μελών του πληρώματος μέσω του facebook, διαπιστώνεται ότι έχει επιστρέψει εδώ και μερικούς μήνες στην Ουκρανία. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται απο τις φωτογραφίες που έχει ποστάρει στον λογαριασμό του. Σε μια απ’ αυτές είναι δίπλα στην μητέρα του, η οποία δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίηση της που ο γιος της επέστρεψε κοντά της έπειτα απο σχεδόν δυο χρόνια.

Ο ουκρανός ναύτης ποζάρει δίπλα στην μητέρα του, έχοντας επιστρέψει στην Ουκρανία έπειτα απο δυο χρόνια

Η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια τακτικού ανακριτή Πειραιά ο οποίος και θα συνεχίσει την έρευνα καλώντας τους κατηγορούμενους σε απολογίες. Θα επιστρέψουν άραγε να απολογηθούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης;

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα