Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ξάνθη: Γλυκιά απάντηση στην κρίση

Κοινοποίηση

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με το αντικείμενο αυτό εντελώς ξαφνικά και χωρίς να έχω κάποια σχέση πιο πριν.» δηλώνει η Άν Μαρί Μυκονιάτη κρατώντας μια κουτάλα με σοκολάτα στο χέρι έτοιμη να γεμίσει το βαζάκι και να ανταποκριθεί στην επόμενη παραγγελία. Από τη γνώση των Δομικών Έργων,που ήταν το αντικείμενο των σπουδών της, βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο να εμπορεύεται τον γλυκό κόσμο.

Αύξηση στην κατανάλωση των γλυκών 
«Τα χρόνια της κρίσης η κατανάλωση των γλυκών αυξήθηκε γιατί κάπως θα έπρεπε να γλυκάνουμε την πίκρα μας» δηλώνει η νεαρή επαγγελματίας μισοαστεία – μισοσοβαρά και προσθέτει πως ο χώρος της ζαχαροπλαστικής είναι ταυτισμένος με την ιστορία του τόπου. «Έχουμε παράδοση στα γλυκά, είναι ποιοτικά και ξεχωριστά τα γλυκά της Ξάνθης, οπότε ανεβαίνει και για μας ο πήχης. Πρέπει να ψάξει κανείς και να βρει το καλύτερο. Ποιοτικό κι οικονομικά προσιτό αν γίνεται.»

Επιστροφή στα γλυκά του κουταλιού
Σύμφωνα με την νεαρή Ξανθιώτισσα τα γλυκά του κουταλιού έχουν για τα καλά επιστρέψει. Η καριόκα της Ξάνθης «νιώθει καυτή την ανάσα τους». Όπως και τον σκληρό ανταγωνισμό της πραλίνας που φεύγει από την Ξάνθη και ταξιδεύει μέχρι την Γερμανία, καθώς οι παραγγελίες είναι πολλές κι από εκεί. Να που τα γλυκά δεν εξοβελίστηκαν από την καθημερινότητα, προσαρμόστηκε η παρασκευή τους, η συσκευασία τους σε κάποια είδη και σε κάποια άλλα έμεινε πιστή στην παράδοση, στις συνταγές του παππού και της γιαγιάς…

«Το γλυκό σύκο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των πελατών, βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης.» αποκαλύπτει η κα Μυκονιάτη σημειώνοντας με νόημα πώς,ίσως, αυτό να είναι και το μήνυμα. Να σηκωθούν από τους καναπέδες και να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν. «Αν αγαπάς, αν έχεις το χαμόγελο και την καλή καρδιά, μπορείς να πας και λίγο πιο ψηλά κάθε φορά. »
Φώτο: Άν Μαρί Μυκονιάτη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου / ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα